Horvatovich Péter; Farkas József: Besugárzás hatására zsírsavakból keletkező 2-alkil-ciklobutanonok kimutatása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (44) 2. pp. 75-81. (1998)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1998_02_075-081.pdf Letöltés (144kB) |
Absztrakt (kivonat)
A besugárzottság kimutatására használatos módszerek közül a szerzők a 2-alkil-ciklobutanonok meghatározására szolgáló eljárást ismertetik. Értékelik az Európai Unió szabványa szerinti kimutatás módszerét és az ismertté vált irányokat. A továbblépés feladatai közül kiemelést érdemel a szuperkritikus extrakció optimálása és a kimutatási határ csökkentése. From the methods used for the detection of being irradiated, a procedure for detection of 2-alkyl cyclobutanones is reported. The detection method according to the European Union standard and the research directions published so far are evaluated. From the tasks of further development, optimisation of the supercritical extraction and the lowering of detection limit is stressed. Von den für den Nachweis der Bestrahlung verwendeten Methoden wird das Verfahren zum Nachweis von 2-Alkyl-Cyklobutanon beschrieben. Die Standardmethode der Europäischer Union und die bekannt gewordenen Forschungsrichtungen werden diskutiert. Von den Aufgaben der Weiterentwicklung sind die Optimierung der superkritischen Extraktion und die Verringerung der Nachweisgrenzen hervorzuheben.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Detection of 2-Alkyl-cyclobutanones formed from fatty acids by irradiation ; Nachweis der durch Bestrahlung aus Fettsäuren entstehenden 2-Alkyl-Cyklobutanon |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1998 |
Kötet: | 44 |
Szám: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 75-81 |
Nyelv: | magyar , angol , német |
Kiadó: | Q & M Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79822/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 79-80. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 26. 11:45 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 09:16 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79965 |
Tétel nézet |