Baráné Herczegh Ottilia; Horváthné Almássy Katalin; Örsi Ferenc: Másodlagos proteolitikus jellemzők alkalmazása hazai félkemény sajtok minősítésére, érettségi állapotának jellemzésére. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (48) 1-2. pp. 41-56. (2002)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2002_01-02_041-056.pdf Letöltés (194kB) |
Absztrakt (kivonat)
Hazai félkemény sajtok (Trappista és Hajdú sajt) másodlagos fehérjebomlással keletkezõ, proteolitikus jellemzõit határozták meg a gyártástól eltelt idõ (érlelési és minõségmegõrzési idõtartam) függvényében. Statisztikai jellemzõkkel igazolható összefüggést találtak a sajtok kora, érettségi állapota és a proteolitikus adatok változása között. A sajt kora a meghatározott paraméterekbõl becsülhetõ. Hungarian semi-hard cheeses (Trappist and Hajdú) were characterised by secondary proteolytic parameters during ripening and self-life. Using statistical characteristics the age and the quality of cheeses is connected with the products of secondary proteolysis. The age can be estimated from the determined parameters. Es wurden die infolge des sekundären Eiweissabbaus entstehenden proteolytischen Kennwerte von ungarischen halbfesten Käsesorten (Trappista und Hajdú) wärend der Reifungs- und Haltbarkeitszeit untersucht. Die Ergebnisse wurden mit statistischen Methoden bewertet. Zwischen der Altersstufe, dem Reifungszustand und den proteolytischen Kennwerten der Käsensorten wurden Zusammenhänge festgestellt, wodurch das Alter des Käse geschätzt werden kann.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Suitability of secondary proteolysis for evaluation and characterisation of Hungarian semi-hard cheeses ripening ; Anwendung der sekundär-proteolytischen Kennwerte für die Bewertung und Charakterisierung des Reifungszustandes von ungarischer halbfester... |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2002 |
Kötet: | 48 |
Szám: | 1-2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 41-56 |
Nyelv: | magyar , angol , német |
Kiadó: | Q & M Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79835/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia, Sajt |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 54-55. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 28. 07:59 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 09:07 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80060 |
![]() |
Tétel nézet |