Citrus-félék vizsgálata II. : az anyagcsere vizsgálata légzésméréssel

Kádas Lajos and Frenyó Vilmos: Citrus-félék vizsgálata II. : az anyagcsere vizsgálata légzésméréssel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (31) 1. pp. 11-19. (1985)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_01_011-019.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_01_011-019.pdf

Download (3MB)

Abstract

The paper is about the test of the practical application of a new spirometric instrument with the purpose of characterizing the metabolism of fruits by the intensity of respiration The instrument of high sensitivity is suitable to determine the quantity of the expired C02. According to the results the respiratory response reactions given to traumatogen effects can be used for the judgement of the resistance of fruit, but the method is to be elaborated yet. The most feasible way for the examination of the CO, content of citrus fruits with diagnostic purposes is through a gap into the inside of the fruit. Die Arbeit beschreibt die praktische Anwendung eines neuen Apparates zur Messung der Atmungs zur Kennzeichnung des Stoffwechsels von Früchten mittels der Atmungsintensität. Dieser äusserst empfindlicher Apparat ist dazu geeignet, dass man das Volumen des ausgeatmeten CO, an irgendeinem Punkt der Obstschale binnen einer Minute feststellcn möge. Auf Grund der Angaben sind die durch traumatogenen Wirkungen hervorgerufenen Antwortreaktionen der Atmung zur Beurteilung der Widerstandsfähigkeit des Obstes anwendbar, soll jedoch die Methode noch weiter entwickelt werden. Die Untersuchung des inneren СО,- Gehaltes der Citrusarten zum Zweck der Diagnostik scheint ein gangbarer Weg zu sein, durch eine Öffnung ins Innere des Fruchtes durchgeführt. Les auteurs font l’essai d’un appareil nouveau ä respirométrie pour analyser la métabolisme des fruits par l’intensité respiratoire. II est possible analyser avec cet appareil sensible pendant une minute la quantité de l’anhydride carbonique expirée de n’import quel point du zeste. Semble indiquer que les réactions respiratoires aux actions traumatogénes sont utilisables ä l’appréciation de la résistance du fruit mais la méthode est sous l’élaboration. Semble pratique l’analyse de la teneur en anhydride carbonique des hespéridées ä travers un’interstice dans le fruit.

Item Type: Article
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1985
Volume: 31
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 11-19
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80118/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - módszer, Légzésvizsgálat
Additional Information: Bibliogr.: 18. p. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 22. 07:55
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:54
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80161

Actions (login required)

View Item View Item