EMQ és BHT antioxidánsok meghatározása intenzív folyadékkromatográfiával

Örsi Ferenc; Ábrahámné Szabó Ágnes: EMQ és BHT antioxidánsok meghatározása intenzív folyadékkromatográfiával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (31) 2. pp. 78-86. (1985)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_02_078-086.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_02_078-086.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

The authors elaborated an HPLC method for the determination of antioxidants in premixes, feeds and fats. The conventional procedures of examination of antioxidants are complicated, contain several steps, take long time and losses may occur in them. On the other hand the HPLC is quick, has higher sensitivity and the preparation of sample is only a simple extraction. Eine intensive flüssigkeitschromatographische Methode wurde von den Verfassern zur Bestimmung des Antioxydationsmittelgehaltes von Premixen, Futtermitteln sowie von Fetten entwickelt. Die traditionellen Verfahren zur Untersuchung der Antioxydationsmittel sind sehr komplex, enthalten viele Schritte und sind gar nicht frei von Verlusten. Die auf Flüssigkeitschromatographie begründete Methode ist im Gegenteil rasch, ihrer Empfindlichkeit ist höher, und die Vorbereitung der Muster besteht bloss aus einer einfachen Extraktion. Une méthode chromatographique en phase liquide a été élaborée pour le dosage de la teneur en antioxydants des fourrages et des graisses. Les analyses classiques sont complexes, se composent de beaucoup de pás, elles demandent longtemps et des pertes se peuvent former. La méthode chromatographique en phase liquide, en revanche, est vite, plus sensible et la préparation des échantillons se compose d’une simple extraction.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Determination of EMQ and BUT antioxidants by HPLC ; Bestimmung der Antioxydationsmittel EMQ und BHT mittels intensiver Flüssigkeitschromatographie
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1985
Kötet: 31
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 78-86
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80119/
Kulcsszavak: Folyadékkromatográfia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 85. p. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 22. 10:33
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:54
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80175
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet