EMQ és BHT antioxidánsok meghatározása intenzív folyadékkromatográfiával

Örsi Ferenc and Ábrahámné Szabó Ágnes: EMQ és BHT antioxidánsok meghatározása intenzív folyadékkromatográfiával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (31) 2. pp. 78-86. (1985)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_02_078-086.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_02_078-086.pdf

Download (2MB)

Abstract

The authors elaborated an HPLC method for the determination of antioxidants in premixes, feeds and fats. The conventional procedures of examination of antioxidants are complicated, contain several steps, take long time and losses may occur in them. On the other hand the HPLC is quick, has higher sensitivity and the preparation of sample is only a simple extraction. Eine intensive flüssigkeitschromatographische Methode wurde von den Verfassern zur Bestimmung des Antioxydationsmittelgehaltes von Premixen, Futtermitteln sowie von Fetten entwickelt. Die traditionellen Verfahren zur Untersuchung der Antioxydationsmittel sind sehr komplex, enthalten viele Schritte und sind gar nicht frei von Verlusten. Die auf Flüssigkeitschromatographie begründete Methode ist im Gegenteil rasch, ihrer Empfindlichkeit ist höher, und die Vorbereitung der Muster besteht bloss aus einer einfachen Extraktion. Une méthode chromatographique en phase liquide a été élaborée pour le dosage de la teneur en antioxydants des fourrages et des graisses. Les analyses classiques sont complexes, se composent de beaucoup de pás, elles demandent longtemps et des pertes se peuvent former. La méthode chromatographique en phase liquide, en revanche, est vite, plus sensible et la préparation des échantillons se compose d’une simple extraction.

Item Type: Article
Other title: Determination of EMQ and BUT antioxidants by HPLC ; Bestimmung der Antioxydationsmittel EMQ und BHT mittels intensiver Flüssigkeitschromatographie
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1985
Volume: 31
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 78-86
Language: Hungarian, English, German, French, Russian
Publisher: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80119/
Uncontrolled Keywords: Folyadékkromatográfia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 85. p. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 22. 10:33
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:54
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80175

Actions (login required)

View Item View Item