Élelmiszeranalitikai körvizsgálatok III. : fűszerpaprika színezőanyag-tartalmának meghatározása

Szabó Edith; Kósa Katalin: Élelmiszeranalitikai körvizsgálatok III. : fűszerpaprika színezőanyag-tartalmának meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (31) 3. pp. 154-160. (1985)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_03_154-160.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_03_154-160.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A method based on extraction with acetone is presented for the determination of whole colour content in ground paprika. To decrease the extraction period shaking is applied. The colour content referred to dry material is expressed in capsanthin. The absorbancy of the coloured extract can be directly transformed into ASTA Colour. The method was tested in interlaboratory study. On the base of the data repeatability of the method (r) is 0,1 g/kg; reproducibility (R) is 0,2 g/kg. Eine Extraktionsmethode unter Anwendung von Aceton wird zur Bestimmung des Gesamtfarbstoffgehaltes in Gewürzpaprika beschrieben. Die Proben wurden zur Verringerung der Extraktionszeit unter festgelegten Bedingungen geschüttelt. Der Farbstoffgehalt wird als Capsanthin in bezug auf den Trockensubstanzgehalt der Probe angegeben. Die Extinktionswerte der durch die Extraktion erhaltenen Farbstofflösung können auf die ASTA Farbwerte direkt umgerechnet werden. Der durchgeführte Ringversuch ergab für die Wiederholbarkeit (r): 0,1 und für die Vergleichbarkeit (R): 0,2. Une méthode ä la base d’une extraction avec de l’acétone est presentée pour la détermination de la teneur totale en colorant du poivre rouge par les auteurs. Pour diminuer la durée de l’extraction une agitation est employée. La teneur en colorant est dégagée comme celle de capsantine rapportée á la teneur en matiére seche de l’échantillon. Les values d’absorbance de la solution obtenue pendant l’extraction sont convertibles en nombres de couleur d’ASTA. La méthode est essayée pendant une analyse interlaboratoire. A la base des données la répétabilité de cette méthode est 0,1; sa reproducibilité est 0,2.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Collaborative studies in the food analysis III. Determination of colour content in capsicums ; Lebensmittelanalytische Ringversuche III. Bestimmung des Farbstoffgehaltes in Gewürzpaprika
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1985
Kötet: 31
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 154-160
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80120/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Fűszerpaprika
Megjegyzések: Bibliogr.: 159. p. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 22. 13:30
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:54
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80188
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet