Tartósítószerek intenzív folyadékkromatográfiás meghatározása

Korány Kornél; Gasztonyi Kálmán: Tartósítószerek intenzív folyadékkromatográfiás meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (31) 3. pp. 161-173. (1985)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_03_161-173.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_03_161-173.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Methods were elaborated for the detection and determination of sorbic acid in citrus juice, and benzoic acid in spice and vegetable pastes. Examinations were made on Olympos natural lemon and orange juices, “Redgold” paprika cream, guolash cream and mustard. The high performance liquid chromatographic method for the determination of benzoic and sorbic acid is more favourable than the present standard method from the point of view of precision and time requirement. Though the general application of HPLC is limited by the high price of the instrument (that can be considered however as the price of the higher precisity and higher speed of the measurements), in case of need for quick and precise analysis of numerous samples it can be taken into consideration as an economical solution. Während unserer Arbeit wurden verschiedene Methoden zur Bestimmung der Sorbinsäure von Citrussäften, ferner zum Nachweis und Messung der Benzoesäure in Gewürz- und Gemüsepasten entwickelt. Unsere Untersuchungen wurden auf den natürlichen Zitronensaft Olympus, auf die ,,Pirosarany” Paprikacreme, Goulaschcreme und Senf ausgedehnt. Die zur Bestimmung der Benzoesäure und Sorbinsäure entwickelte intensive flüssigkeitschromatographische Methode ist in bezug auf die Genauigkeit und auch in bezug auf den Zeitanspruch viel günstiger als die zur Zeit angewandte genormte Methode. Obwohl die hohen Kostenansprüche der Instrumentenanschaffung (die übrigens auch als Preis der Messungsgenauigkeit und der höheren Untersuchungsgeschwindigkeit betrachtet werden können) eine ausgedehnte Anwendung der intensiven Flüssigkeitschromatographie beschränken, kann diese Methode bei der Nötigkeit einer grosser Anzahl von schnellen und genauen Analysen doch als eine ökonomische Lösung betrachtet werden. Des méthodes d’analyse ont été élaborées pour la détermination de la teneur en acide sorbique des jus d’hespéridées et en acide benzoeque des pätes de légumes et d’épices. Le sujet des analyses était le jus de limon OLYMPOS, le jus d’orange OLYMPOS, la päte de paprika et de goulache et la moutarde. La méthode chromatographique en phase liquide pour le dosage de la teneur en acide benzoeque et sorbique est plus avantageuse en fonction de la précision que la méthode standard. Comme l’on sait le prix de l’appareillage assigne une limité ä emploi de vaste envergure de la Chromatographie en phase liquide toutefois dans le cas de la nécessité de beaucoup d’analyses justes eile est considérable comme une solution éconornique.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Bestimmung von Konservierungsmitteln mittels intensiver Flüssigkeitschromatographie ; High performance liquid chromatographic determination of preservatives
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1985
Kötet: 31
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 161-173
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80120/
Kulcsszavak: Folyadékkromatográfia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 172. p. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 22. 13:35
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:54
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80189
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet