Tápszerek triptofántartalmának változása hőkezelés hatására

Örsi Ferenc; Hollósy Judit: Tápszerek triptofántartalmának változása hőkezelés hatására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (31) 4. pp. 193-202. (1985)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_04_193-202.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_04_193-202.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

The optimal conditions of the triptophan determing method elaborated by Holz and adapted for Contiflo automatic analyser were specified for the determination of triptophan content of baby food. The effect of heat treatment (at 4 0 - 100 °C) and that of the humidity during the storage (0 — 80% relative humidity) on the the triptophan content of Linolac baby food were examined by this method. The decomposition can be well described by first degree reaction kinetic modell, the activating energy is 105 kj/mol. The effect of humidity can be interpreted as a factor decreasing the activating energy. Die von Holz ausgearbeitete Tryptophanbestimmungsmethode wurde mit einem automatischen Analysengerät Contiflo durchgeführt und zur Bestimmung des Tryptophangehaltes des Nährmittels optimiert. Mit dieser Methode wurde die Wirkung der Wärmebehandlung (im Temperaturbereich von 4 0 - 100 °C) und des Feuchtigkeitsgehaltes während der Lagerung (bei einer relativen Luftfeuchtigkeit von 0 — 80%) auf den Tryptophangehalt des Nährmittels Linolac untersucht. Die Zersetzung kann mit einem reaktionskinetischen Modell erster Ordnung gut beschrieben werden, die Aktivierungsenergie beträgt 105 kj/mol. Der Einfluß des Feuchtigkeitsgehalts konnte als ein die Aktivierungsenergie vermindernder Faktor interpretiert werden.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Changes in tryptophan content of baby foods as an effect of heat treatment ; Änderung des Tryptophangehaltes bei der Wärmebehandlung von Nährmitteln
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1985
Kötet: 31
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 193-202
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80121/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Tápszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 201. p. ; ill. ; összefoglalás angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 22. 14:12
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:54
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80197
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet