Gyors módszer élelmiszerek nitráttartalmának meghatározására : a módszer interlaboratóriumi kipróbálása

Uresch Ferenc; Takácsné Dénes K.; Dömsödi Ferenc; Illyés Endréné; Kulcsár Ferenc; Kunischné Szabó Edit: Gyors módszer élelmiszerek nitráttartalmának meghatározására : a módszer interlaboratóriumi kipróbálása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (32) 1. pp. 4-9. (1986)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_01_004-009.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_01_004-009.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A nitráttartalom meghatározására kidolgozott módszerek közül a szerzők Rebelein borok nitráttartalmának meghatározására leírt módszerét módosították. A módosítás lényege a redukció körülményeinek megváltoztatása és sorozatmérésekre alkalmassá tétele. A gyors módszer hibája 10%, ami a javasolt módszert a jelenleg szabványosított Cd —oszlopos módszerrel gyakorlatilag egyenértékűvé teszi. A módszer gyorsasága és pontossága által alkalmas mind a hatósági, mind a gyártásközi ellenőrzéshez szükséges vizsgálatok rutinszerű elvégzésére. From among the methods elaborated for the determination of nitrate, the authors modified the procedure described by Rebelein for the determination of nitrate content of wine. The main point of the modification is to change the conditions of the reduction and to make it applicable for routine series of analyses. The error of the proposed method is 10%, that makes it practically equivalent to the present standard method using Cd-column. For its quickness and precisity the method can be used for the routine examinations in official control and in tests performed during production. Von den zur Bestimmung des Nitratgehaltes ausgearbeiten Methode haben die Verfasser die Methode von Rebelein die zur Bestimmung des Nitratgehaltes von Weinen angewandt wird, modifiziert. Die Modifizierung richtete sich auf die Veränderung der Reduktionsbedingungen und darauf, dass die Methode für Serienuntersuchung geeignet wird. Der Fehler der Schnellmethode beträgt 10%, wodurch die modifizierte und vorgeschlagene Methode mit dem gegenwärtig standardisierten Cd-Säulen-Verfahren praktisch gleichwertig ist. Durch die Schnelligkeit und Genauigkeit der Methode ist sie für die serienweise Durchführung von Nitratbestimmungen in der amtlichen Lebensmittelüberwachung und in der Produktionskontrolle geeignet.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Quick method for the determination of nitrate content of foods : interlaboratory test of the method ; Eine Schnellmethode zur Bestimmung des Nitratgehaltes von Lebensmitteln und ihre Erprobung im Ringversuch
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1986
Kötet: 32
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 4-9
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80122/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 8. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 21. 11:33
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:52
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80208
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet