Növény eredetű élelmiszerek rostanyagának összetevői

Válas Györgyné; Tekes Lajosné: Növény eredetű élelmiszerek rostanyagának összetevői. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (32) 1. pp. 19-22. (1986)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_01_019-022.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_01_019-022.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzők az összes diétásrost-tartalom jellemzésére a FURDA-módszert alkalmazták. Ezenkívül mérték a savdetergensrost és neutrális-detergens-rosttartalmat. A FURDA-módszerrel nyert értékek jobban megközelítik a nemzetközi szinten elfogadott Southgate eredményeit a többi eljárásnál. A neutrális-detergens-rostés a savdetergens-rosttartalomra mért értékek az oldható rosttartalom elvesztése miatt alacsonyabbak a FURDA-módszerrel kapott értékeknél. Furda method was applied to the characterization of the whole dietetic fibre content. Beside this the acid-detergent and neutral-detergent fibre contents were measured too. The values got by Furda method approximate that of the internationally accepted Southgate procedure better, than the results of other methods. Because of the loss of soluble fibre the values measured for neutral-detergent and acid-detergent fibre contents are lower than the results got by furda method. Verfasser haben zur Charakterisierung des Gesamt — Diätrohfaser — Gehaltes die FURDA-Methode eingesetzt. Ausserdem wurde der Gehalt an Säuredetergent-Rohfaser und Neutraldetergent-Rohfaser bestimmt. Die mit der FURDAMethode erhaltenen Werte nähern die mit dem international anerkannten Southgate-Verfahren erhaltenen Ergebnisse besser als im Falle anderer Methoden. Die Werte für Neutraldetergent- und Säuredetergent — Rohfaser — Gehalt sind infolge des Verlustes an Gehalt von löslichem Rohfaser niedriger als die mit der FURDÁMethode erhaltenen Werte.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Fibre components in foods of plant origin ; Bestandteile des Rohfasergehaltes von Lebensmitteln pflanzlicher Herkunft
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1986
Kötet: 32
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 19-22
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80122/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 21. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 21. 11:46
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:52
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80211
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet