Hajdú Károlyné: Vanillin ultraibolya spektrofotometriás meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (32) 3. pp. 130-137. (1986)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_03_130-137.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A vanillin lúgos oldatban, az UV és látható színkép határán, jól mérhető abszorpciós maximumot ad, ami azonban a pH-értéktől erősen függ. Az extrahálás során a szorbinsav és a benzoesav is kinyerhető a vanillinnel együtt, azonban lúgos oldatban ezek nem zavarják a vanillin meghatározását. Lehetőség van az egymás melletti meghatározásra is. In basic solution vanillin gives a well measurable absorption maximum at the lim it of UV and visible spectrum, but it strongly depends on the pH value. Sorbic acid and benzoic acid can be extracted together with vanillin, but they do not disturb the determination of vanillin. There is a possibility for spontaneous determination, too. Vanillin ergibt in alkalischer Lösung an der Grenze von UV und des sichtbaren Bereichs ein gut meßbares Absorptionsmaximum, das jedoch stark vom pH-Wert abhängig ist. Bei der Extraktion können die Sorbin- und Benzoesäure zusammen mit dem Vanillin gewonnen werden, die aber in der alkalischen Lösung die Bestimmung von Vanillin nicht stören. Die Möglichkeit der Bestimmung nebeneinander besteht ebenfalls.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Determination of vanillin by ultraviolet spectrophotometry ; Spektrophotometrische Bestimmung von Vanillin im ultraviolettén Bereich |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1986 |
| Kötet: | 32 |
| Szám: | 3 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 130-137 |
| Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
| Kiadó: | Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80124/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Spektrofotometria |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: 136. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 21. 13:58 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:52 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80222 |
![]() |
Tétel nézet |

