Sharobeem Samy Fanous; Hidvégi Máté; Lásztity Radomir; Simonné Sarkadi Lívia: Kukoricafehérjék vizsgálata I. : kukoricák fehérjetartalma és aminosav-összetétele. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (33) 1. pp. 4-11. (1987)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1987_01_004-011.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
A cikksorozat első része különböző országokban (Magyarország, Egyiptom, NSZK, USA) termesztett, összesen 25 kukoricafajta fehérjetartalmát és aminosav-összetételét közli. A legmagasabb fehérjetartalommal a csemegekukoricák és a vizsgált martonvásári mutánsok rendelkeznek. Az aminosav mintázatokra a kicsiny LYS- és TRP-szintek jellemzőek. Az 0 2-inutánsoknál a LYS helyén az ILE szerepel. A LE U /ILE arányok és a LYS-tartalom között szignifikáns negatív korreláció van. In this first paper of a series the protein contents and amino acid composition of corns, cultivated in different countries (Hungary, Egypt, FRG, USA) are published. The highest protein contents are at the sweet corn varieties and Martonvásár mutants. Typical characteristics of the amino acid patterns are the low TRP- and LYS concentrations. However, the latter is replaced by ILE at the H L mutants. A significant negative correlation between LE U /ILE rations and LYS contents was founded. Im ersten Teil der Artikelreihe werden der Eiweissgehalt und die Aminosäure — Zusammensetzung der in verschiedenen Ländern (Ungarn, Ägypten, BRD, USA) erzeugten 25 Maissorten mitgeteilt. Den höchsten Eiweissgehalt enthalten die Delikatessmaissorten und die untersucheten Martonvásár — Mutanten. Für die Aminosäure - Muster sind niedrige LYS- und TRP-Niveaus charakteristisch. Bei den 0 2- Mutanten ist ILE an der Stelle von LYS zu finden. Zwischen den LE U /ILE Raten und dem LYS-Gehalt besteht eine signifikante negative Korrelation.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Investigation of corn proteins I. : protein contents and amino acid composition of corns ; Untersuchung von Maisweivveiss I. : Eiweissgehalt und Aminosäure-Zusammensetzung der Maissorten |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1987 |
Kötet: | 33 |
Szám: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 4-11 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80126/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 10. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 04. 10:17 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:48 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80238 |
Tétel nézet |