Érzékszervi körvizsgálat eredményei üdítőitaloknál

Szabó Erzsébet; Molnár Pál; Gólya Istvánné; Ács Pál: Érzékszervi körvizsgálat eredményei üdítőitaloknál. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (33) 3. pp. 137-146. (1987)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1987_03_137-146.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1987_03_137-146.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A variancia-analízis előfeltételeinek teljesítése esetén körvizsgálattal a vizsgálati hibát jellemző ismételhetőség és összehasonlíthatóság értékek nemcsak analitikai, hanem pontozásos érzékszervi vizsgálati módszerekre is megállapíthatók. Az üdítőitalok érzékszervi minősítésekor fellépő vizsgálati hiba meghatárosására 1983-ban és 1985-ben végeztünk köivizsgálatokat. Az 1983. évi eredmények alapján az érzékszervi bírálati előírást továbbfejlesztettük, s az ennek tesztelése során szerzett tapasztalatokat összehasonlítóan elemezzük. A kedvező tapasztalatok alapján javaslatot tettünk a körvizsgálattal felülvizsgált, pontosított érzékszervi pontozásos bírálati élőn ás szabványosítására. A megalapozott bírálati előírás azonban csak egyik feltétele a vizsgálati hiba alacsony szinten tartásának. A jövő feladata a bírálók, bírálóbizottságok és az alkalmazott bírálati előírás - garantáltan homogén mintákkal történő — összehangolási, egységes értelmezési mechanizmusának kialakítása és működtetése. Fulfiling of the conditions for variance analysis the testing error value: repeatability and reproducibility can be determined not only for the analytical methods but also sensory scoiing methods. For the determination of testing error values at the sensoiy evaluation of soft drinks two collaborative studies were organized in 1983 and 1985. On basis of the results from 1983 the sensory evaluating guidance was developed and the testing results were analyzed. The evaluating guidance for soft drinks which was controlled and corrected by collaboiative tests could be proposed for standardization. The well-based evaluating guidance is only one condition to reduce the testing error. The future task is the realization of a good function of panalists and panels to use the evaluating guidance and to test homogen samples. Bei der Eifüllung der Voraussetzungen für die Varianzanalyse können die den Prüffehler charakterisierenden Wiederholbai keits- und Vergleichbarkeitsweite nicht nur für analytische Methoden, sondern auch für die sensorischen Punktbewertungsmethoden bestimmt werden. Zur Bestimmung der Prüffehler bei der sensoiischen Beweitung von alkoholfreien Erfrischungsgetränken wurden 1983 und 1985 Ringversuche durchgeführt. Unter Nutzung der Ergebnisse aus dem Jahie 1983 konnten die sensorischen Bewertungsvorschiiften weiterentwickelt und die erhaltenen Erfahrungen vergleichend analysiert werden. Aufgrund der günstigen Ergebnisse wurde für die Standardisierung der präzisierten sensorischen Punktbewertungsvorschrift ein Vorschlag unterbreitet. Die begründete Bewertungsvorschrift ist jedoch nur eine Voraussetzung für die Reduzierung der Prüffehler. Die künftige Aufgabe besteht darin, die Arbeitsweise der m it begründeten Bewertungsvorschriften einheitlich arbeitenden Gutachterausschüssebei Garantierung von homogenen Proben auszuarbeiten und anzuwenden.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Results of sensory collaborative tests for soft drinks ; Ergebnisse von Sensorischen Ringversuchen für alkoholfreie Erfrischungsgetranke
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1987
Kötet: 33
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 137-146
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80128/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - érzékszervi
Megjegyzések: Bibliogr.: 145. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 04. 15:48
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:48
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80252
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet