Hazai élővizekből származó halak összes-higany és metilhigany tartalmának vizsgálata

Z. Fundák Rita; Soós Katalin; Gergely Anna: Hazai élővizekből származó halak összes-higany és metilhigany tartalmának vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (33) 3. pp. 147-155. (1987)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1987_03_147-155.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1987_03_147-155.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzők jól reprodukálható gázkromatográfiás módszert dolgoztak ki a halakban előforduló metilhigany minőségi és mennyiségi meghatározására. A hazai élővizekből származó halak higanytartalmának átfogó vizsgálatához az ország 8 megyéjéből 90 halmintának (14 halfajból) határozták meg mind az összes-higany, mind a metilhigany tartalmát. A halak metilhigany tartalma az összes-higany tartalomra vonatkoztatva általában 7 0 - 100% között változott. Ez az arány egyezik a nemzetközi szakirodalomban leírtakkal. Az eredmények alapján nagy folyóinkból és a Tokaj halastóból származó halak átlagos higanytartalma megközelíti, illetve néhány esetben meghaladja a vonatkozó 0,3 mg/kg-os határértéket. A többi vizsgált élővízből származó halak higanytartalma általában jóval a megengedett szint alatt van. Authors developed a gaschromatographic method for qualitative and quantitative determination of methyl-Hg in fishes. For the complete investigation of Hg contant in fishes from Hungarian waters both the total Hg eontant and methyl-Hg contant were determined in 90 fish samples (14 fish sorts) from 8 Hungarian districts. The methyl-Hg contant in fishes amount generally 70-100% of the total Hg contant. This proportion correspond with international data. The average Hg contant in fishes from the Hungarian big rivers and from the fish-pond Tokaj is near and in some cases over the lim it value of 0,3 mg/kg. The Hg contant in fishes from other tested waters is found considerable under the lim it. Verfasser haben eine gut reproduzierbare gaschromatographische Methode für die qualitative und quantitative Bestimmung des in Fischen vorkommenden Methyl-Hg-Gehaltes ausgearbeitet. Zur umfassenden Untersuchung des Quecksilbergehaltes der aus einheimischen Gewässern stammenden Fische wurden sowohl der Gesamt-Hg-, als auch dei Methyl-Hg-Gehalt in 90 Fischproben (14 Fischsorten) aus 8 Komitaten des Landes bestimmt. Der Methyl-Hg-Gehalt der Fische bewegte sich im allgemeinen zwischen 70 und 100% bezogen auf den Gesamt-HgGehalt. Dieses Verhältnis stimmt mit den Angaben in der Fachliteratui überein. Aufgrund der Ergebnisse kann festgestellt werden, daß der durchschnittliche Quecksilbergehalt der aus unseren großen Flüssen und aus dem Fischteich Tokaj stammenden Fische dem Grenzwert von 0,3 mg/kg nahekommt bzw. darüber liegt. Der Quecksilbergehalt der aus den anderen untersuchten Gewässern stammenden Fische liegt im allgemeinen wesentlich unter dem zulässigen Wert.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Investigations of total Hg and methyl-Hg content in fishes from Hungarian waters
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1987
Kötet: 33
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 147-155
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80128/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 153. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 21. 09:33
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:48
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80253
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet