Buza Balázs: Mágneses magrezonancia spektroszkópia (NMR) alkalmazása élelmiszervizsgálatokban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (33) 3. pp. 171-174. (1987)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1987_03_171-174.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A cikkben a szerző a NMV Győri Növényolajgyárának NMR készülékével végzett vizsgálatokról számol be. Az eredetileg az olajmagvak olajtartalmának meghatározására vásárolt műszert egyéb zsírtartalmú élelmiszerek vizsgálatára próbálták ki. A kísérletek során különböző eljárásokkal tették a mintákat a vizsgálatokra alkalmassá, több módszert alkalmazva a zavaró hatások kiküszöbölésére. Az eredmények azt mutatják, hogy további finomítások után van remény ennek a modern, gyors mérési módszernek szélesebb körben való alkalmazására. Investigations performed with the NMR instrument of the Győr Vegetable Oi 1 Factory (belonging to the Vegetable Oil and Detergent Enterprise) are reported. The instrument - that originally had been bought for the determination of oil content of oil seeds — was tested for the examination of other fat containing foods. During the experiments the samples were made suitable for the examinations by different procedures, several methods were used to eliminate the interfering effects. The results show that after further improvements there is a hope for the application of this up-to-date, quick method in wide range. Verfasser berichtet über die mit den NMR-Apparat in der Pflanzenölfabrik Győr durchgeführten Untersuchungen. Das ursprünglich für fie Bestimmung von Ölsamen eingesetzte Gerät wurde für die Untersuchung anderer fetthaltiger Lebensmittel ebenfalls erprobt. Die Proben wurden durch verschiedene Verfahren für die direkten Messungen so vorbereitet, daß die störenden Einflüsse beseitigt werden konnten. Die Ergebnisse zeigen, daß diese noch weiter präzisierbare moderne und schnelle Meßmethode für die Lösung zahlreicher analytischer Aufgaben Anwendung in d зп kann.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Application of nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy in food investigations |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1987 |
Kötet: | 33 |
Szám: | 3 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 171-174 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80128/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Spektroszkópia |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 173. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 21. 09:42 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:48 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80256 |
Tétel nézet |