Sharobeem Samy Fanous; Hidvégi Máté; Lásztity Radomir; Simonné Sarkadi Lívia: Kukoricafehérjék vizsgálata III. : fehérjefrakciók aminosav összetétele. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (33) 4. pp. 207-215. (1987)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1987_04_207-215.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
A közleményben nyolc különböző kukoricafajta, egyenként négy-négy fehérjefrakciójának aminosav összetételét mutatjuk be. Az albuminban sok az APS, THR, OLY, TRP, LYS, kevés a SER, ALA, VAL, ILE, LEU, TYR, РНЕ, a globulinban sok a CYS, LYS, ARG, HIS, kevés a PRO, a zeinben sokaSER,GLU, PRO, ALA, LEU, PHE, kevés az ASP, GLY, CYS, LYS, HIS, TRP, ARG, a glutelinben sok a VAL, MET, ILE, LEU, TYR, PHE, kevés a THR, GLU, CYS, LYS. Amino acid composition of the four-four protein fractions of eight different maize cultivars are presented and discussed. Albumins have high ASP, THR, GLY, TRP, LYS levels and low SER, ALA, VAL, ILE, LEU, TYR, PHE levels while globulins have high CYS, LYS, ARG, HIS, and low PRO, zeins have high SER, GLU, PRO, ALA, LEU, PHE, low ASP, GLY, CYS, LYS, HIS, TRP, ARG, and glutelins have high VAL, MET, ILE, LEU, TYR, PHE, and low THR, GLU, CYS, LYS. In der Mitteilung wird die Aminosäre-Zusammensetzung von je 4 Eiweßfraktionen der 8 verschiedenen Maissorten dargestellt. Im Albumin gibt es viel APS, THR, GLY, TRP und LYS sowie wenig SER, ALA, VAL, ILE, LEU, TYR und PHE; im Globulin gibt es viel CYS, LYS, ARG und HIS sowie wenig PRO; im Zein gibt es viel SER, GLU, PRO, ALA, LEU und PME sowie wenig ASP, GLY, CYS, HIS, TRP und ARG; im Glutelin gibt es viel VAL, MET, ILE, LEU, TYR und PHE sowie wenig THR, GLU, CYS und LYS.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Investigation of corn proteins III. : amino acid composition of protein fraction ; Untersuchung von Maiseiweiß III. : Aminosäurezusammensetzung der Eiweißfraktionen |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1987 |
Kötet: | 33 |
Szám: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 207-215 |
Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
Kiadó: | Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80129/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Kukoricafehérjék |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 214. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 21. 08:14 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:48 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80264 |
Tétel nézet |