Etiléntiourea (ETU) vizsgálata sörben

Pápa Ágoston and Soós Katalin and Domoki János: Etiléntiourea (ETU) vizsgálata sörben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (34) 1. pp. 15-22. (1988)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1988_01_015-022.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1988_01_015-022.pdf

Download (2MB)

Abstract

Szerzők G LC -F D P és HPLC vizsgáló módszert állítottak be a komló keze lésére is használt etilénbiszditiokarbamát típusú fungicidek stabil, ugyanakkor mu' tagén, teratogén, karcinogén és goitrogén hatású bomlástermékének, az etiléntio" ureának (ETU) a meghatározására sörben. Szerzők a módszer segítségével 1983-ban 40 db, 1985/86-ban 28 db hazai gyártású sörmintából 4-ben, illetve 2-ben mutattak ki ETU-t 0,08 — 0,13 mg/1, 1985/86- ban 29 db import sörmintából 8-ban mutattak ki ETU-t 0,01 —0,08 mg/1 szinten. Megállapították, hogy a WHO által mai tudásunk szerint sörben megengedhetőnek tartott 0,1 mg/1 ETU-koncentráció figyelembevételével a hazai forgalomban levő sörök általában nem jelentenek veszélyt a fogyasztókra ETU szempontjából, mégis szükségesnek tartják a komló növényvédelmének fokozott hatósági ellenőrzését és az import sörök szúrópróbaszerű, rendszeres vizsgálatát ETU-ra. The authors set the G LC -F D P and HPLC examining method for the determination of Ethylenethiourea (ETU) in beer. This compound is of stationary but mutagen, teratogen, karcinogén and goitrogen effect disintegration product of the ethylenbisdithiocarbamate type fungicids and it is used for treatment of the hop. The authors detected by means of method 0,08-0,13 mg/1 ETU in 1983 from 40 domestic beer samples in 4 samples and in 1985 — 86 from 28 domestic beer samples in 2 samples besides they detected 0,01 -0,08 mg/1 ETU in 1985-86 from 29 import beer samples in 8 samples. They established the domestic beers generally don’t mean danger for the consumers because the WHO let 0,1 mg/1 ETU in beer accoal ding to our today’s knowledge but they deem necessary that increased officircontrol of plant protection of the hop should be done and the ETU of usually control in the nature of random test in import beer. Verfasser haben eine G LC -F D P und HPLC Untersuchungsmethode zur Bestimmung von Ethylentioourea (ETU) im Bier angewandt, das ein stabiles, mutagenes, teratogenes, karzinogenes und goitrogenes Zersetzungsprodukt aus auch zur Behandlung von Hopfen eingesetzten fungiziden Ethylenbisditiokarbamat-Typen ist. M it Hilfe der Methode wurde 0,08 bis 0,13 mg/dm3 ETU 1983 aus 40 einheimischen Bierproben in 4 und 1985/86 aus 28 in 2 sowie 1985/86 aus 29 Importbierproben in 8 0,01 bis 0,08 mg/dm3 ETU nachgewiesen. Es wird festgestellt, daß unter Berücksichtigung der durch die WHO im Bier zugelassenen 0,1 mg/dm3 ETU-Konzentration die sich im einheimischen Verkehr befindenen Biere durch ETU keine Gefahr für die Verbraucher darstellen. Trotzdem wird die verstärkte behördliche Kontrolle beim Pflanzenschutz vom Hopfen und die stichprobenweise regelmäßige Überprüfung der Importbiere für erforderlich gehalten.

Item Type: Article
Other title: Investigation of ethylene thiourea (ETU) in beer ; Bestimmungen von Äthylenti Ourea (ETU) im- Bier
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1988
Volume: 34
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 15-22
Language: Hungarian, English, German, Russian
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80130/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Sör
Additional Information: Összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 03. 14:26
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:45
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80274

Actions (login required)

View Item View Item