Gabonafélék szeléntartalmának meghatározása

H. Végh Emőke: Gabonafélék szeléntartalmának meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (34) 1. pp. 23-31. (1988)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1988_01_023-031.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1988_01_023-031.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A szerző a gabonafélék és egyéb élelmiszerek szeléntartalmának fluorimetriás meghatározásához új roncsolási módszert dolgozott ki. A módszer abban különbözik az eddig leírt módszerektől, hogy a roncsolás csak kénsav-hidrogénperoxid eleggyel történik zárt üvegkészülékben. A módszer jól reprodukálható, a visszanyerési %-ok kielégítőek (69 — 100% között), a legkisebb kimutatható mennyiség: 0,025 mg/kg szelén. The author developed a new destructive method for the determination of Selenium content in cereals and other foods. The destruction is done with sulphuric acid-hydrogen peroxiden mixture in a closed glass apparatus. The method is a good reproducible the recovery is satisfactory (from 69 to 100%) the detectionlim it is: 0,025 mg/kg Selenium. Vom Verfasser wurde eine neue Aufschlußmethode zur fluorimetrischen Bestimmung des Selengehaltes in Getreide und in anderen Lebensmitteln ausgearbeitet. Die Methode weicht darin von den bisher beschriebenen Methoden ab, daß der Aufschluß im geschlossenen Glasfäß nur mit einem Gemisch aus Schwefelsäure/Hydrogenperoxid zu erfolgen hat. Die Methode ist gut reproduzierbar, die Wiederfindungsraten (69 bis 100%) sind zufriedenstellend, und die geringste nachweisbare Menge beträgt 0,025 mg/kg Selen.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Determination of selenium content in cereals ; Bestimmung des Selengehalts in Getreide
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1988
Kötet: 34
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 23-31
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80130/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 30. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 03. 14:47
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:45
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80275
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet