Gabonafélék szeléntartalmának meghatározása

H. Végh Emőke: Gabonafélék szeléntartalmának meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (34) 1. pp. 23-31. (1988)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1988_01_023-031.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1988_01_023-031.pdf

Download (2MB)

Abstract

A szerző a gabonafélék és egyéb élelmiszerek szeléntartalmának fluorimetriás meghatározásához új roncsolási módszert dolgozott ki. A módszer abban különbözik az eddig leírt módszerektől, hogy a roncsolás csak kénsav-hidrogénperoxid eleggyel történik zárt üvegkészülékben. A módszer jól reprodukálható, a visszanyerési %-ok kielégítőek (69 — 100% között), a legkisebb kimutatható mennyiség: 0,025 mg/kg szelén. The author developed a new destructive method for the determination of Selenium content in cereals and other foods. The destruction is done with sulphuric acid-hydrogen peroxiden mixture in a closed glass apparatus. The method is a good reproducible the recovery is satisfactory (from 69 to 100%) the detectionlim it is: 0,025 mg/kg Selenium. Vom Verfasser wurde eine neue Aufschlußmethode zur fluorimetrischen Bestimmung des Selengehaltes in Getreide und in anderen Lebensmitteln ausgearbeitet. Die Methode weicht darin von den bisher beschriebenen Methoden ab, daß der Aufschluß im geschlossenen Glasfäß nur mit einem Gemisch aus Schwefelsäure/Hydrogenperoxid zu erfolgen hat. Die Methode ist gut reproduzierbar, die Wiederfindungsraten (69 bis 100%) sind zufriedenstellend, und die geringste nachweisbare Menge beträgt 0,025 mg/kg Selen.

Item Type: Article
Other title: Determination of selenium content in cereals ; Bestimmung des Selengehalts in Getreide
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1988
Volume: 34
Number: 1
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 23-31
Language: Hungarian, English, German, Russian
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80130/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 30. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 03. 14:47
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:45
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80275

Actions (login required)

View Item View Item