Gönczy Árpád: Az élelmiszerek minősítésének aktuális kérdései. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (35) 1. pp. 20-24. (1989)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1989_01_020-024.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A hibás minőségű élelmiszerek előállítása hátrányos gazdasági és/vagy súlyos büntető következményekkel járhat. Ezért a minősítésnél használt szakkifejezéseknek tartalmi, alaki szempontból jogilag, szakmailag megalapozottaknak kell lenni. A szakkifejezések tartalmi meghatározása a jogszabályok alapján megadható, rangsorolható, rendszerbe foglalható. Ez elősegíti a szakkifejezések országosan egységes értelmezését, alkalmazását, ill. a minőségi hiba súlyosságával arányos gazdasági és/vagy büntető intézkedések kiválasztását. The production of defective foods can be followed disadvantageous economic and/or heavy punishing procedure. So the technical terms - which is used for the qualification — are needed justified by law and trade. The abstract determination of the technical terms can be solved by means of rule of law. It can be classified and systematized. This helps on the uniform interpretation of the technical term in the country and the selection of the economic and/or punishing provisions which is proportional to heaviness of the quality error. Die Herstellung von fehlerhaften Lebensmitteln kann mit nachteiligen ökonomischen und/oder schwerwiegenden strafrechtlichen Folgen verbunden sein. Deshalb müssen die bei der Qualitätsbewertung benutzten Begriffe inhaltlich, rechtlich, fachlich und formel begründet sein. Die inhaltliche Bestimmung der Fachbegriffe kann nach den geltenden Rechtsvorschriften vorgegeben, geordnet und systematisiert werden. Das trägt zur einheitlichen Auslegung und Benutzung der Begriffe im Landesmaßstab bzw. zur Auswahl der ökonomischen und/oder strafrechtlichen Maßnahmen bei, die proportional mit der Größe des betreffenden Qualitätsverstoßes sind.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Questions of the day of qualification of foods ; Aktuelle Fragen der Qualitatsbewertung von Lebensmitteln |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1989 |
| Kötet: | 35 |
| Szám: | 1 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 20-24 |
| Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80134/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszerellenőrzés - hatósági - Magyarország, Élelmiszeripar - minőségszabályozás, Élelmiszeripar - minőségellenőrzés, Minőségszabályozás - élelmiszeripari termékek |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: 23. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 03. 09:42 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:42 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80316 |
![]() |
Tétel nézet |

