Az élelmiszerek minősítésének aktuális kérdései

Gönczy Árpád: Az élelmiszerek minősítésének aktuális kérdései. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (35) 1. pp. 20-24. (1989)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1989_01_020-024.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1989_01_020-024.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A hibás minőségű élelmiszerek előállítása hátrányos gazdasági és/vagy súlyos büntető következményekkel járhat. Ezért a minősítésnél használt szakkifejezéseknek tartalmi, alaki szempontból jogilag, szakmailag megalapozottaknak kell lenni. A szakkifejezések tartalmi meghatározása a jogszabályok alapján megadható, rangsorolható, rendszerbe foglalható. Ez elősegíti a szakkifejezések országosan egységes értelmezését, alkalmazását, ill. a minőségi hiba súlyosságával arányos gazdasági és/vagy büntető intézkedések kiválasztását. The production of defective foods can be followed disadvantageous economic and/or heavy punishing procedure. So the technical terms - which is used for the qualification — are needed justified by law and trade. The abstract determination of the technical terms can be solved by means of rule of law. It can be classified and systematized. This helps on the uniform interpretation of the technical term in the country and the selection of the economic and/or punishing provisions which is proportional to heaviness of the quality error. Die Herstellung von fehlerhaften Lebensmitteln kann mit nachteiligen ökonomischen und/oder schwerwiegenden strafrechtlichen Folgen verbunden sein. Deshalb müssen die bei der Qualitätsbewertung benutzten Begriffe inhaltlich, rechtlich, fachlich und formel begründet sein. Die inhaltliche Bestimmung der Fachbegriffe kann nach den geltenden Rechtsvorschriften vorgegeben, geordnet und systematisiert werden. Das trägt zur einheitlichen Auslegung und Benutzung der Begriffe im Landesmaßstab bzw. zur Auswahl der ökonomischen und/oder strafrechtlichen Maßnahmen bei, die proportional mit der Größe des betreffenden Qualitätsverstoßes sind.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Questions of the day of qualification of foods ; Aktuelle Fragen der Qualitatsbewertung von Lebensmitteln
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1989
Kötet: 35
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 20-24
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80134/
Kulcsszavak: Élelmiszerellenőrzés - hatósági - Magyarország, Élelmiszeripar - minőségszabályozás, Élelmiszeripar - minőségellenőrzés, Minőségszabályozás - élelmiszeripari termékek
Megjegyzések: Bibliogr.: 23. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 03. 09:42
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80316
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet