Aktivációs analízis az élelmiszeranalitikában VII. : Vanádiummeghatározás INAA módszerrel növényi mintákban

Szabó S. András; Heydorn Kaj; Damsgaard Else: Aktivációs analízis az élelmiszeranalitikában VII. : Vanádiummeghatározás INAA módszerrel növényi mintákban. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (35) 1. pp. 25-29. (1989)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1989_01_025-029.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1989_01_025-029.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A vanádium-meghatározás alapja az 5lV/n, y/52V magreakció. Az 52V izotóp felezési ideje 3,76 perc, jellemző y-energiája 1,4342 MeV. A mintákat 10 másodpercig 2,5 • 1013 n-cm _2s_1 termikus neutronfluxusban aktiválták, mérésre 1,61 keV energiafelbontású Ge(Li) detektor szolgált. A kvantitatív meghatározási határ kb. 10 ng. The base of determination of vanadium is vanadium — 51(n, y) vanadium — 52 nudear reaction. The half — period of vanadium — 52 is 3,76 minutes, typical у — energy is: 1,4342 MeV. The samples were activated in 2,5- 1013 n • cm“2s_1 thermal neutron by 10 sec, and were measured by Ge/Li detector with 1,61 KEV energy-decomposition. The quantity determination limit is 10 ng. Die Grundlage für die Vanadiumbestimmung ist die Kernreaktion 52V/n und y /S2/V. Die 22V-Isotop hat eine Halbwertszeit von 3,76 min und eine charakteristische y-Energie von 1,4342 MeV. Die Proben wurden 10 sec einem thermischen Neutronfluß von 2,5- 1013 n - c m_2-s_l aktiviert. Der Messung diente ein Ge(li) Detector mit einer Energieauflösung von 1,61 keV. Die quantitative Bestimmungsgrenze beträgt etwa 10 ng.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Activation analysis in food analysis VII. : determination of vanadium content by INAA method in vegetable samples ; Aktivationsanalyse in der Lebensmittelanalytik VII. : Bestimmung von Vanadium in Pflanzlichen Proben mit der INAA-Methode
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1989
Kötet: 35
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 25-29
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80134/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 28. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 03. 09:48
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80317
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet