D- és L-aminosavak elválasztása és meghatározása ioncserés oszlopkromatográfiával diasztereomer dipeptid formában I. : az alanil dipeptidek szétválasztása és meghatározása

Csapó János; Csapóné Kiss Zsuzsanna; Penke Botond: D- és L-aminosavak elválasztása és meghatározása ioncserés oszlopkromatográfiával diasztereomer dipeptid formában I. : az alanil dipeptidek szétválasztása és meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (35) 3. pp. 140-152. (1989)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1989_03_140-152.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1989_03_140-152.pdf

Letöltés (4MB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzők ioncserés oszlopkromatográfiás módszert dolgoztak ki a D- és Laminosavak meghatározására diasztereomer dipeptid formában. A fehérjetartalmú minta 6 mólos sósavas hidrolízisét követően az egyes aminosavakat LKB 4101-es automatikus aminosav-analizátorral és a hozzá kapcsolt LKB frakciószedővel választották szét, majd a liofilezést követően az egyes aminosavakból t. BOCL-Ala-ONSu aktív észterrel alani! dipeptideket szintetizáltak. Az alanil dipeptidek egymástól és a kiindulási aminosavaktól is jól elváltak: a D- és L-aminosavak meghatározása ebben a formában pontos, csak kissé hosszú (33 — 83 perc). A meghatározás pontossága kielégítő, a variációs koefficiens értéke 4 -6 % között alakul. Módszerüket ajánlják mindazon laboratóriumoknak, melyek rendelkeznek aminoavanalizátorral és szintetikus aminosavkiegészítők, petidek vagy természetes nyagok D- és L-aminosavait kívánják meghatározni. The authors worked out ione exchange column chromatography method for determination of D- and L-amino acids in form of diastereomer dipeptide. The individual amino acids were separated by means of LKB 4101 automatic amino acid analyser and LKB fraction pick-up and then were synthetized alanile dipeptides by means of BOC-L-Ala-ONSU active ester. The alanile-dipeptides separated good from each other and starting amino acids as well. The determination of D- and L-amino acid is correct in this form but long (33-83 minutes). The accuracy of the method is appropriate, coefficient of variation is 4 -6 % . The authors offer their method for laboratories. Verfasser haben eine Methode mit der Ionenaustausch-Säulenchromatographie zur Bestimmung der D- und L-Aminosäuren in Form von Diastereomerdipeptid ausgearbeitet. Nach der Hydrolyse der eiweißhaltigen Probe wurden die einzelnen Aminosäuren mit einem automatischen Aminosäureanalysator LKB 4101 und mit dem damit verbundenen Fraktionssamler LKB getrennt. Dann nach der Liofilisation wurden aus den einzelnen Aminosäuren mit dem aktiven Ester BOC-L-Ala-ON Su Alanildipeptide synthetisiert. Die Alamildipeptide waren voneinander und auch von den Ausgangsaminosäuren gut trennbar, wobei die Bestimmung der D- und L-Aminosäuren in dieser Form exakt, aber etwas zu langwierig (33 bis 83 mint) ist. Die Genauigkeit der Methode ist zufriedenstellend, der Variations-koeffizient beträgt 4 bis 6%. Die Methode wird allen Laboratorien empfohlen, die über Aminosäureanalysator verfügen sowie D- und L-Aminosäuren in den synthetischen Aminosäurezusatzstoffen, in Peptiden oder natürlichen Stoffen bestimmen wollen.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Separation and determination of D- and L-amino acids by ione exchange column chromatography in form of diastereomer dipeptide ; Trennung und Bestimmung von D- und L-Aminosäuren mit der Ionenaustausch-Säulenchromatographie in Form von Diastereomerdipeptid
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1989
Kötet: 35
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 140-152
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80136/
Kulcsszavak: Kromatográfia - ioncserélő
Megjegyzések: Bibliogr.: 150. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 03. 11:45
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:42
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80327
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet