Ionszelektív elektródok alkalmazása az élelmiszer-analitikában III. : fluorid-ion meghatározása

Nguyen Hung; Siska Elemér; Adányiné Kisbocskói Nóra; Molnár Pál: Ionszelektív elektródok alkalmazása az élelmiszer-analitikában III. : fluorid-ion meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (36) 1. pp. 27-38. (1990)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_01_027-038.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_01_027-038.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A közleménysorozat harmadik részében beszámoltunk a fluorid-ion meghatározásával kapcsolatos módszertani kísérleteinkről, valamint a modelloldatokban és egyes folyékony élelmiszerekben (üdítőitalok, ásványvizek, tej, sör, bor, pezsgő és méz) kapott mérési eredményeinkről. Egyúttal vizsgáltuk a fluorid mérés pontosságát és reprodukálhatóságát különböző komplexképzők jelenlétében, valamint a kalibrációs, az addíciós és a módosított Gran értékelő eljárással. The authors report on methodological tests of determination of Fluorine ion in the third part of series. They report on survey data of model solutions and of certain liquid foodstuffs (soft drinks, mineral waters, milk, beer, wine, champagne and honey) as well. They examined the accuracy and reproducibility of determination of fluorine ion in the presence of different complex formings and examined by means of the calibrational, the additional and the modified Gran-method. Im dritten Teil der Publikationsreihe wurde über unsere methodischen Experimente zur Bestimmung des Fluorid-Ions sowie über Messergebnisse in Modelllösungen und in ausgewählten flüssigen Lebensmitteln (alkoholfreie Erfrischungsgetränke, Mineralwasser, Milch, Bier, Wein, Sekt und Honig) berichtet. Gleichzeitig wurden die Präzision und Reproduzierbarkeit der Fluorid - Bestimmung in Anwesenheit verschiedener Komplexbildner sowie mit dem Kalibrierungs-, Additionsund modifizierten Auswertungsverfahren nach Gran untersucht.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Use of ion selective electrodes in food analytics III. : determination of fluorine-ion ; Anwendung der ionselektiven Elektroden in der Lebensmittelanalytik III. Bestimmung des Fluorid-ions
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1990
Kötet: 36
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 27-38
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80138/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 36. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 02. 14:06
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:39
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80345
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet