Amiláz-aktivitás mérésére alkalmas kromogén szubsztrát előállítása

Temesvári János; Hoschke Ágoston: Amiláz-aktivitás mérésére alkalmas kromogén szubsztrát előállítása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (36) 3. pp. 148-153. (1990)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_03_148-153.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_03_148-153.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Az amiláz-aktivitás mérésére alkalmas színes keményítő szubsztrátumot állítottak elő. Epiklorhidrin vegyülettel a keményítő molekula térhálósított, laza szerkezetét alakították ki és az aktivált keményítőhöz kovalens kötéssel „Cibacron kék” színezéket kapcsoltak. A módosított keményítőt foszfát-puffersó, nátrium-klorid és cellulóz hozzáadásával tablettázták. Az előállított új amilázteszt tablettával és a svéd Phadebas módszerrel mért enzimaktivitás értékek megegyeztek. A vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a színezett keményítő szubsztrátum üzemi előállítása megvalósítható, a gyártástechnológia hazai feltételei adottak. Az új amilázteszt összetételén könnyen lehet változtatni az igényeknek megfelelően, ahogyan a vizsgálati minta eredete megköveteli, ezért a biotechnológiai analízisekben széles körben alkalmazható. The authors produced coloured starch substratum which is suitable to measuring of amylase-activity. They formed the loose structure of the starch molecule with epichlorohydrin compouned and connected the „Cibacron blue” colouring agent to the activated starch by means of covalent bond. They made tablets from the modified starch by means of mixing to phosphate-buffer, sodium chloride and cellulose. The measured values of enzyme activit were equivalent to the new amylase-test tablet and to the Swedish Phadebas method as well. According to the results of analysis is realizable the industrial producing of the coloured starch substratum because are given the domestic condition of technology. The compound of the new amylase-test is variable easily according to the source of the survey sample so it is useful in wide-spread in the biotechnological analysis. Für die Messung der Amylase-Aktivität wurde ein farbiges Stärkesubstrat hergestellt. Mit Epichlorhydrin wurde eine lockere Raumnetzstruktur der Stärke herausgebildet und zu der aktivierten Stärke „Cibacron blau” Farbstoff mit Kovalens-Bindung gebunden. Die modifizierte Stärke wurde durch Zusatz von Phosphat-Puffersalz, Natriumchlorid und Zellulose in Tablettenform gebracht. Die mit den neuen Amylasetest-Tabletten lzw. mit der schwedischen Phadebas-Methode gemessenen Enzymaktivitätswerte stimmten überein. Die Ergebnisse der Untersuchungen weisen darauf hin, daß die großtechnische Herstellung des gefälten Särkesubstrats verwirklicht werden kann und die technologischen Bedingungen dafür in Ungarn gegeben sind. Die Zusammensetzung des neuen Amylasetests kann einfach, je nach Bedarf und entsprechend dem Ursprung des Prüfmusters verändert werden, wodurch dieser Test in einem breiten Spektrum der biotechnologischen Analysen eingesetzt werden kann.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Production of chromogen substratum for measuring of amylase-activity ; Herstellung vom für die Messung der Amylase-Aktivitat Geeigneten Chromogenen Substrat
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1990
Kötet: 36
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 148-153
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Amicus Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80140/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 150. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 03. 07:27
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:39
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80358
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet