A fotoakusztikus spektroszkópia (PÁS) alkalmazási lehetősége az élelmiszeripari nyers- és adalékanyagok minősítésében

Mohos Ferenc; Kocsányi László; Váradi Mária; Biacs Péter: A fotoakusztikus spektroszkópia (PÁS) alkalmazási lehetősége az élelmiszeripari nyers- és adalékanyagok minősítésében. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (36) 4. pp. 194-208. (1990)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_04_194-208.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_04_194-208.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A fotoakusztikus spektroszkópia a 70-es években fejlődött ki és különösen olyan területeken terjedt el, ahol a minta felületétől távolabbi rétegekből is szükség van az anyagszerkezetre utaló információra. Ilyen terület pl. a növényi hisztológia, de kézenfekvő alkalmazási területnek látszik az élelmiszertudomány is. A BME Atomfizikai Tanszékén a KÉKI-vel közösen kifejlesztett fotoakusztikus spektroszkóppal végzett mérésekről, Rodamin—B, különböző vizes higítású tejoldatok, burgonya- és búzakeményítő PA-spektrumának vizsgálatáról számol be a közlemény. Photoacoustic spectroscopy has been developed in the seventies and was spread in fields which need information concerning material structure of layers further from sample surface, too. Plant histology is one of them, and food science also seems to be a possible field. The article reports on measurements performed with a photoacoustic spectroscope developed in the Department of Nuclear Physics of Technical University of Budapest in cooperation with Central Food Research Institute. The PAS spectra of the following substances were investigated: Rhodamin В, aqueous milk solutions in different dilutions, potato and wheat starch. Die photoakustische Spektroskopie wurde in den 70 er Jahren entwickelt und wird insbesondere auf solchen Gebieten angewandt, wo Informationen über die Materialstuktur nicht nur von der Oberfläche der Probe, sondern auch von tieferen Schichten benötigt werden. Ein solches Gebiet ist z.B. die pflanzliche Hystologie, aber auch die Lebensmittelwissenschaft kann als ein geegnetes Anwendungsgebiet angesehen werden. Im vorliegenden Artikel werden über die mit dem am Lehrstuhl für Atomphysik der Technischen Universität Budapest gemeinsam mit dem Zentralinstitut für Lebensmittelforschung entwickelten photoakustischen Spektroskop durchgeführten Messungen und über die Untersuchungen des PA-Spektrums von Rodamin—B, verschiedener wäßriger Verdünnungen von Milchlösungen sowie Kartoffeln und Weizenstärke berichtet.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Possibility of application of photoacoustic spectroscopy (PAS) in qualifying raw materials and additives in food industry ; Anwendungsmöglichkeit der Photo Akustischen Spektroskopie (PAS) bei der qualitatsbeurteilung von roh- und Zusatzstoffen für die....
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1990
Kötet: 36
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 194-208
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Amicus Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80141/
Kulcsszavak: Spektroszkópia - fotoakusztikus, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszertudomány - kutatás
Megjegyzések: Bibliogr.: 206. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 03. 08:09
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:39
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80365
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet