A NIT/NIR spektroszkópai alkalmazása az élelmiszerminősítésben

Váradi Mária; Tóth Árpád: A NIT/NIR spektroszkópai alkalmazása az élelmiszerminősítésben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (36) 4. pp. 209-218. (1990)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_04_209-218.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_04_209-218.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A közlemény bemutatja a NIR/NIT technika méréstechnikai alapjait, áttekintést ad analitikai alkalmazási lehetőségeiről, összehasonlítja pontosság és reprodukálhatóság szempontjából más analitikai módszerekkel. A szerzők ismertetik húsipari gyártási folyamat során a gyártásközi fehéije-, zsír-, víztartalom meghatározására kidolgozott NIR módszer statisztikai jellemző adatait. This paper presents the methodolgical basis of NIT/NIR technics, gives a survey of their analytical applications. NIT/NIR is compared to other analytical methods with a Wiev to accuracy and reproducibility. Authors report the statistical characteristics of NIR method developed for the determination of protein, fat and water content in intermediate products of a technological process in meat industry. Im vorliegenden Artikel werden die meßtechnischen Grundlagen der NIR/NIT Technik dargestellt und die analityschen Anwendungsmöglichkeiten erläutert. Die entsprechenden Methoden werden hinsichtlich Richtigkeit und Reproduzierbarkeit mit anderen analytischen Verfahren verglichen. Die Verfasser geben die statistischen Kenndaten der für die Bestimmung des Eiweiß-, Fett- und Wassergehaltes von Fleischprodukten ausgearbeiteten NIR-Methode während des Produktionsprozesses in der Fleischindustrie an.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Application of NIR/NIR spectroscopy in food qualifying ; Anwendung der NIR/NIT Spektroskopie für die Qualitatsbewertung von Lebensmitteln
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1990
Kötet: 36
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 209-218
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Amicus Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80141/
Kulcsszavak: Spektroszkópia, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 216-217. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 03. 08:42
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:39
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80367
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet