Ionszelektív elektródok alkalmazása az élelmiszeranalitikában V. : jodid és cianin-ion meghatározása

Nguyen Hung; Molnár Pál; Adányiné Kisbocskói Nóra; Siska Elemér: Ionszelektív elektródok alkalmazása az élelmiszeranalitikában V. : jodid és cianin-ion meghatározása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (36) 4. pp. 229-237. (1990)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_04_229-237.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_04_229-237.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Közelménysorozatunk utolsó részében ismertetést adtunk a jodid- és cianid-ion meghatározásával kapcsolatos módszertani kísérleteinkről. Meghatároztuk néhány folyékony élelmiszer (üdítőitalok, méz, sör, bor és pezsgő) jodid-, valamint pálinkafélék és vietnami manióka cianid-tartalmát. Egyúttal vizsgáltuk a jodid- és cianid-mérés pontosságát és reprodukálhatóságát a kalibrációs, az addiciós és a módosított Gran-értékelő eljárással. Rövid összefoglaló következtetésben az ionszelektív elektródokat alkalmasnak minősítettük egy széles körű élelmiszeranalitikai hasznosításra és perspektivikusan a további szabványosításra. The authors reported on methodological tests of determination of iodine — and cyanide — ion in the last part of series. They determined the iodine content of certain liquid foodstuffs (soft drinks, honey, beer, wine, cahmpagne) and the cyanide content of hard drinks and of Viet-Namese manioca. They examined the accuracy and reproducibility of determination of iodine — and cyanide ion by means of the calibrational, the additional and the modified Gran — method. They found, that use of ionselective electrodes is suitable for wide spread utilization in food analitics and in the futher standardization. Im letzeten Teil unserer Publikationsreihe wurden unsere methodischen Arbeiten zur Bestimmung des Jodid- und Cyanid-Ions erlauter. Es wurden der Jodid- Gehalt ausgewahlter flüssiger Lebensmittel (alkoholfreie Erfrischungsgetränke, Honig, Bier, Wein und Sekt) sowie der Cyanid-Gehalt von Spirituosen und Manioka aus Vietnam bestimmt. Gleichzeitig wurden die Präzision und Reproduzierbarkeit der Jodid- und Cyanid- Messung mit dem Kalibrierungs-, Additions- und modifizierten Auswertungsverfahren nach Gran untesucht. In einer kurzen zusamenfassenden Schlussfolgerung wurden die ionselektiven Elektroden für eine breite Anwendung in der Lebensmittelanalytik und perspektivisch auch für die weitere Standardisierung als geeignet beurteilt.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Use of ion selective electrodes in food analytics V. : determination of jodine - and cyanide - ion ; Anwendung der Ionselektiven Elektroden in der Lebesmittelanalytik V. : Bestimmung des Jodid- und Cyanid-Ions
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1990
Kötet: 36
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 229-237
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Amicus Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80141/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 236. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 03. 09:10
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:39
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80369
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet