Almalevek karbonsav- és szacharid-összetevőinek egy oldatból történő gázkromatográfiás mérése

Perlné Molnár Ibolya; Morvai Magdolna: Almalevek karbonsav- és szacharid-összetevőinek egy oldatból történő gázkromatográfiás mérése. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (37) 1. pp. 23-31. (1991)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1991_01_23-31.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1991_01_23-31.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szerzők az alma szilil-származékká alakítható és gázkromatográfiás eljárással mérhető, összetevőinek meghatározására, rutin vizsgálatokra is alkalmas eljárást dolgoztak ki. A módszer az alma és termékei főkomponenseinek (almasav, fruktóz, glükóz és szacharóz), előzetes elválasztás nélküli, egy oldatból, egyetlen felvételből való quantitativ értékelését teszi lehetővé. Az eljárás felhasználásával a fajta jellemzésére, s a termék minőségére vonatkozó mutatószámot vezettek be. A származékok törzsoldatának módosított gázkromatográfiás elúciója, az alma nem főkomponenseinek, további 12 karbonsavnak és 2 szacharidnak minőségi-mennyiségi mérését teszi lehetővé. A módszer gyors kivitelezhetősége és jó reprodukálhatósága alapján az alma íz- és zamatanyagainak jellemzésére alkalmas mutatószámok, új összefüggések megismerése várható. The authors developed a method suitable for the determination of those components of apple which can be silylated and gas chromatographically measured. The method is also useful for routine examinations. It permits the quantitative evaluation of main components of apple (malic acid, fructose, glucose and saccharose) in a single solution in one chromatographic run. Using this procedure, authors introduced an index for the characterization of apple variety and product quality. Modified gas chromatographic elution of stock solution of derivatives allows the qualitative and quantitative measurement of some other components of apple, further 12 carboxylic acids and 2 saccharides. As the method is quick and well reproducible, the cognition of new indices suitable for the characterization of flavour substances of apple, and of new correlations are to be expected. Verfasser haben ein Verfahren für die Bestimmung von zu Silyl-Derivaten umwandelbaren und mit gaschromatographischer Methode meßbaren Komponenten ausgearbeitet, das auch für Routineuntersuchungen geeignet ist. Die Methode ermöglicht die quantitative Beurteilung der Hauptkomponenten (Apfelsäure, Fructose, Glucose und Saccharose) ohne vorherige Trennung, aus einer Lösung und von einer Aufnahme. Durch die Anwendung des Verfahrens wurde eine Kennziffer für die Charakterisierung und für die Produktqualität eingeführt. Die modifizierte gaschromatographische Elution der Derivatenstammlösung ermöglicht die qualitative und quantitative Messung der nicht als Hauptkomponenten geltenden Apfelbestandteile sowie von weiteren 12 Carbonsäuren und 2 Sacchariden. Die schnelle Durchführbarkeit und gute Reproduzierbarkeit der Methode sichern geeignete Kennziffern zur Charakterisierung der Geschmacks- und Aromastoffe von Äpfeln, wodurch auch neue Zusammenhänge erkannt werden können.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Gas chromatographic measurement of carboxylic acid and saccharide components of apple juices in a single solution ; Gaschromatographische Messung der Carbonsäure- und Saccharid-komponenten aus einer Lösung
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1991
Kötet: 37
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 23-31
Nyelv: magyar
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80142/
Kulcsszavak: Gázkromatográfia - biokémia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 28-29. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 02. 08:43
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:37
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80376
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet