Molnár Pál: Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata és minősítése II. : érzékszervi körvizsgálat. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (37) 3. pp. 141-158. (1991)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1991_03_141-158.pdf Letöltés (5MB) |
Absztrakt (kivonat)
A korábban kidolgozott pontozásos érzékszervi vizsgálati módszerrel olyan számszerű eredményeket (pontszámokat) kapunk, melyek véletlen hibái (ismételhetősége és összehasonlíthatósága) a többi analitikai módszerekéhez hasonlóan körvizsgálattal meghatározhatók. A körvizsgálati metodikát a célnak megfelelően kialakítottuk és a kieső értékek megállapítására szolgáló tesztekkel kiegészítettük. Az adaptált és továbbfejlesztett körvizsgálati metodika segítségével meghatároztuk az üdítőitalokra, párizsira, világos sörökre, cigarettára és édesipari termékekre kidolgozott pontozásos módszerek véletlen hibáját. A tulajdonságcsoportok és az összpontszám ismételhetősége és összehasonlíthatósága egyes esetek kivételével jó bírálati gyakorlatot igazolt. Sensory scoring investigation methods developed earlier, yield numerical results (scores), the random error (repeatability and reproducibility) of which can be determined in interlaborary tests, similarly to other analytical methods. Appropriate methods of interlaboratory trial were elaborated and completed with a test for detection of "outlier" values. With the aid of the adapted and developed interlaboratory test, the random error of scoring methods for soft drinks, Parisian sausage, cigarettes and confectionery goods were determined . Reproducibility and repeatibility of scores of groups of characteristics and of total scores, with a few exceptions, justified this judgement practice. Die früher ausgearbeitete sensorische Punktbewertungsmethode liefert solche zahlenmäßige Resultate (Punktzahlen), deren zufällige Fehler (Wiederhol- und Vergleichbarkeit) mit Ringversuchen wie bei anderen analytische Methoden bestimmt werden können. Die Ringversuchsmethodik konnte dem Ziel entsprechend modifiziert und mit Testverfahren zur Feststellung der Ausreißer ergänzt werden. Mit Hilfe der modifizierten und weiterentwickelten Ringversuchsmethodik konnten die zufälligen Fehler der für alkoholfreie Getränke, Pariser Wurst, helles Bier, Zigaretten und Süßwaren ausgearbeiteten Punktbewertungsmethoden bestimmt werden. Die Wiederhol- und Vergleichbarkeit der Merkmale und der Gesamtpunktzahl haben abgesehen von Einzelfällen eine gute Beurteilungspraxis bestätigt.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Sensory investigation and qualification of foodstuffs II. : sensory interlaboratory test ; Sensorische Untersuchung und Beuteilung von Lebensmitteln II. Sensorischer Ringversuch |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1991 |
| Kötet: | 37 |
| Szám: | 3 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 141-158 |
| Nyelv: | magyar , angol , német |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80144/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - érzékszervi |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 156-157. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 02. 11:28 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:37 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80393 |
![]() |
Tétel nézet |

