Nagy Edit: Élelmiszeranalitikai vizsgálati szabványok minőségbiztosítása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (37) 3. pp. 159-163. (1991)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1991_03_159-163.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Az analitikai szabványok minőségbiztosítása körvizsgálatok útján történik, melyek az adott módszer ismételhetóségi (r) és reprodukálhatósági (R) értékeit határozzák meg. Mind az ISO, mind a magyar élelmiszeranalitikai szabványokban a jelenlegi gyakorlat szerint kötelezően előírják két párhuzamos vizsgálat elvégzését, és végeredményként azok átlagértékét adják meg, amennyiben eltérésük az r értéket nem haladja meg. Nemzetközi vélemények alapján az ISO/TC 34 "Mezőgazdasági élelmezési termékek" Műszaki Bizottságának Titkársága és Kiadói Bizottsága azt javasolja, hogy a jövőben a szabvány normatív része csak a vizsgálati módszert írja le, és ne utaljon a párhuzamos vizsgálatok számára, a minőségbiztosítást szolgáló körvizsgálati eredményeket pedig informatív mellékletben adják meg. Quality assurance of analytical standards is performed through interlaboratory tests, determining the repeatability (r) and reproducibility (R) values of the given method. According to present practice, both ISO and Hungarian food analysis standards prescribe compulsorily the performance of determinations in duplicate and the final result is given as their average if the difference is not higher that the "r" value. On the basis of international optinions, the secretariate of Technical Committee and the Editorial Board of ISO/TC 34 "Agricultural food products" proposes that the normative part of standards should be describe only the investigation method, not referring to the number of parallel determinations; the result of interlab test results, serving for quality assurance should be given in an informative supplement. Die Qualitätssicherung von analytischen Methodenstandards erfolgt in Form von Ringversuchen, wodurch die Wiederholbarkeit (r) und Vergleichbarkeit (R) ermittelt werden können. Sowohl die ISO als auch die ungarischen lebensmittelanalytischen Standards schreiben nach der gegenwärtigen Praxis die Durchführung von zwei Paralleluntersuchungen vor und geben deren Mittelwert als Endergabnis an, wenn die Abweichung nicht größer ist als r. Aufgrund von internationalen Expertenmeinungen schlagen das Sekretariat und der Verlagsausschuß der ISO/TC 34 "Landwirtschaftliche Lebensmittelprodukte" vor, daß künftig der verbindliche Teil nur die Untersuchungsmethode beschreibt und auf die Anzahl der Paralleluntersuchungen nicht verweisen sollte sowie daß die Ringversuchsergebnisse für die Qualitässicherung in einer informativen Anlage angegeben werden sollten.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Quality assurance of food an analytical standards ; Qualitätssicherung der lebensmittel analytischen Methodenstandards |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1991 |
| Kötet: | 37 |
| Szám: | 3 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 159-163 |
| Nyelv: | magyar , angol , német , orosz |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80144/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia, Minőségszabályozás - élelmiszeripar |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: 162. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 02. 11:31 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:37 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80394 |
![]() |
Tétel nézet |

