Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata és minősítése III. : gyümölcslevek szakértői és fogyasztói minősítése

Molnár Pál; Tóthné Markus Marianna; Boross Ferenc: Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata és minősítése III. : gyümölcslevek szakértői és fogyasztói minősítése. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (37) 4. pp. 208-218. (1991)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1991_04_208-218.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1991_04_208-218.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

26 gyümölcslé, illetve -nektár minta szakértői rangsorolását és pontozásos érzékszervi bírálatát végeztük el a korábban kialakított 2 0 pontos súlyozófaktoros módszerrel. Ugyanezen minták fogyasztói rangsorolását és érzékszervi minősítését is végrehajtottuk egy olyan pontozásos módszerrel, melynek mintánkénti eredményei kisebb átszámítással jól összevethetők voltak a szakértői összpontszámokkal. A szakértői és fogyasztói minőségi rangsorok túlnyomórészt szintén nem mutattak szignifikáns eltéréseket az egyes termékcsoportok esetében. Ranking and scoring of 26 fruit juices and nectars was performed by a sensory panel on a weighted 20 points scale with a method elaborated earlier. The same samples were ranked and evaluated by consumers, too. Their scores, after multiplication by a factor, were comparable to the total scores of the panel. In the majority of cases, the quality rank of experts and consumers did not show significant differences within the individual product groups. 26 verschiedene Fruchtsaft- bzw. Nektar-Proben wurden durch Gutachter mittels Rangordnungsprüfung und nach einer bereits früher ausgearbeiteten 20 Punkte-Methode mit Wichtungsfaktoren sensorisch geprüft. Die gleichen Proben wurden durch Verbraucher mittels Rangordnungsprüfung und nach einer solchen einfachen Punktbewertungsmethode ebenfalls sensorisch geprüft, deren F.rgebnisse nach kleineren Umrechnungen mit den Gesamtpunktzahlen der Gutachter eine gute Vergleichbarkeit je Probe gezeigt haben. Die durch Gutachter und Verbraucher ermittelten Qualitätsrangfolgen wiesen ebenfalls keine signifikanten Abweichungen bei den einzelnen Produktgruppen auf.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Sensory investigation and qualification of foods III. : qualification of fruit juices by sensory panel and consumers ; Sensorische Untersuchung und Bewertung von Lebensmitteln III. : Beurteilung von Fruchtsäften durch Gutachter und Verbraucher
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1991
Kötet: 37
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 208-218
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80145/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - érzékszervi, Fogyasztói magatartás
Megjegyzések: Bibliogr.: 217. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 02. 12:21
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:37
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80403
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet