Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata és minősítése IV. : érzékszervi bírálók képességvizsgálata

Molnár Pál; Tóthné Markus Marianna; Boross Ferenc: Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata és minősítése IV. : érzékszervi bírálók képességvizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (38) 2. pp. 103-112. (1992)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_02_103-112.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_02_103-112.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Érzékszervi bírálók képességvizsgálatára — a korábban kidolgozott és matematikailag megfogalmazott — ítélethűség (ismétlőképesség), a bírálati mérce és a bírálati ingadozás alkalmas mérőszámoknak bizonyultak. A 26 gyümölcslé-minta pontozásos adataiból bírálónként kiszámítottuk a három képességfaktort. A számértékek azt mutatták, hogy a felülvizsgált érzékszervi bírálók megfelelő bírálati mércével rendelkeznek, valamint a pontszámok helyes használatát is kifejező bírálati ingadozásuk — egy "óvatos" bírálótól eltekintve — "normális". Az összességében szintén kielégítő ítélethűség azonban csak "közepes" minősítést kapott, és gyakorlással tovább fejleszthetőnek látszik. The repeating ability, evaluation accuracy and scoring deviation, elaborated and mathematically expressed earlier were proven to be suitable indices of ability testing for assessors. These three ability factors were calculated for each assessor from scoring data of 26 fruit juice samples. On the basis of numerical values of these indices, the assessors tested have a suitable evaluation accuracy, besides, their scoring deviation, expressing the right use of scores is "normal", apart from one, "cautious" assessor.Scoring deviation as a whole was also acceptable, but it was qualified as "middling", which can be further developed with training. Für die Beurteilung der Fähigkeit von sensorischen Gutachtern können die Urteilstreue (Wiederholfähigkeit), der Bewertungsmaßstab und die Bewertungsschwankung als geeignete Maßzahlen betrachtet werden. Aus den Punktzahlen für 26 Fruchtsaftproben wurden die 3 Fähigkeitsfaktoren je Gutachter berechnet. Die Zahlenwerte haben gezeigt, daß die Überprüften sensorischen Gutachter über einen entsprechenden Bewertungsmaßstab verfügen und ihre auch die richtige Anwendung der Punktzahlen zum Ausdruck bringende Bewertungschwankung, abgesehen von einem "vorsichtigen" Gutachter, normal ist. Die insgesamt ebenfalls "befriedigende" Urteilstreue könnte dagegen durch entsprechende Übung weiter verbessert werden.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Sensory investigation and qualification of foods IV. : ability testing of assessors ; Sensorische U ntersuchung und Bewertung von Lebensmitteln IV. : Beurteiluing Fähigkeit von sensorischen Gutachtern
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1992
Kötet: 38
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 103-112
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80147/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - érzékszervi
Megjegyzések: Bibliogr.: 111. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 01. 12:35
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:34
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80420
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet