Élelmiszerek ólom- és kadmium-tartalmának meghatározására szervezett hazai körvizsgálat tapasztalatai

Sohár Pálné; Soós Katalin; Gergely Anna: Élelmiszerek ólom- és kadmium-tartalmának meghatározására szervezett hazai körvizsgálat tapasztalatai. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (38) 3. pp. 201-208. (1992)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_03_201-208.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_03_201-208.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szerzők 1990-ben körvizsgálatot szerveztek porított élelmiszerminták (borsó, saláta, kelkáposzta, marhamáj) ólom- és kadmiumtartalmának meghatározására. A , körvizsgálatot az a tény tette szükségessé, hogy a különböző vizsgáló intézetek azonos zöldség- vagy gyümölcs-mintákban gyakran egymástól jelentősen eltérő ólom- és kadmiumtartalmakat határoztak meg. A körvizsgálathoz az ellenőrzött mintákat a FAO/WHO nemzetközi fém körvizsgálatokkal rendszeresen megbízott Norwichi (UK) Food Science Laboratory bocsátotta az OÉTI rendelkezésére. A résztvevő 11 laboratórium azt a módszert használhatta, amellyel a fém-vizsgálatokat egyébként is végzi. Általában azoknak a laboratóriumoknak az eredményei tértek el legnagyobb mértékben a hiteles Norwichi eredményektől, amelyek igen csekély ) (tizedgrammos) bemérést és teflonbombás feltárást alkalmaztak. A körvizsgálat eredményei is bizonyítják, hogy döntések alapjául szolgáló vizsgálatok esetén I elengedhetetlen a rendszeres körvizsgálat és a módszerek összehangolása. The authors organized an interlaboratory test in 1990 for the determination of lead and cadmium content in powdered foodstuffs (peas, lettuce, savoy, beef liver). The interlaboratory test was necessitated by the fact that various institutes had often measured significantly different lead and cadmium contents in identical vegetable or fruit samples. The controlled samples for the interlaboratory test were put at OÉTI's disposal by the Food Science Laboratories of Norwich (UK.), regularly authorized to perform international interlaboratory metal determination tests of FAO/WHO. The 11 laboratories participating were allowed to use the methods they normally applied for metal examinations. In general, the results of those laboratories which had applied a very low (0.1 g) sample weight and a destruction in teflon bomb showed the greatest difference from the authentic data from Norwich. The results of interlaboratory test are also proving that in the case of examinations serving as a base of decisions, orderly interlaboratory tests and harmonization of methods are indispensable. Verfasser haben 1990 einen Ringversuch zur Bestimmung des Blei- und Kadmiumgehaltes von pulverisierten Lebensmittelpraben (Erbsen, Salat, Wirsingkohl, Rindleber) organiziert. Der Ringversuch war erforderlich, weil die verschiedenen Untersuchungsinstitute in gleichen Obst- oder Gemüseproben voneinander häufig wesentlich abweichende Bleiund Kadmiumgehalte ermittelt haben. Die kontrollierten Ringversuchsproben hat das mit internationalen FAO/WHO Metallbestimmungen regelmäßig beauftragte Norwicher (UK) Food Science Laboratory dem ungarischen Landesinstitut für Ernährung (OÉTI) zur Verfügung gestellt. Die teilnemmenden 11 Laboratorien haben die üblicherweise benutzte Metallestimmungsmethode anwenden dürfen. Im allgemeinen wichen die Ergebnisse der Laboratorien am stärksten von den geeichten Norwicher Daten ab, die eine sehr geringe (1/10 g) Einwage und die Aufschließung mit der Teflon-Bombe angewandt haben. Auch die Ergebnisse dieses Ringversuches haben nachgewiesen, daß im Falle von solchen Untersuchungen, die zur Entscheidung führen, Ringversuche zur Abstimmung der Methoden regelmäßig durchgeführt wenden müssen.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Experiences of a Hungarian interlaboratory test organized for the determination of lead and cadmium content of foodstuffs ; Erfahrungen beim Ringversuch zur Bestimmung des Blei- und Kadmiumgehaltes in Lebensmitteln
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1992
Kötet: 38
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 201-208
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80148/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 01. 14:32
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:34
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80432
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet