Diabetikus édesipari termékek szénhidrát összetételének és összes szénhidráttartalmának vizsgálata

Adjahouinou Cyrille; Farkas Józsefné: Diabetikus édesipari termékek szénhidrát összetételének és összes szénhidráttartalmának vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (38) 4. pp. 277-281. (1992)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_04_277-281.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_04_277-281.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Az úgynevezett, civilizációs megbetegedések körében a cukorbaj (diabetes mellitus) szinte az új népbetegségek egyikének tekinthető. A feldolgozó iparok igyekeznek olyan diabetikus készítményeket forgalomba hozni, amelyek nemcsak a diétázók, hanem a csökkentett kalóriát fogyasztani kívánók számára is alkalmasak. Vizsgálatokat végeztünk diabetikus édesipari készítményekkel, két módszert alkalmazva. Eredményeink alapján megállapítottuk, hogy a gyártók által a csomagoló anyagokon feltüntetett értékek jó egyezést mutatnak a vizsgálati adatokkal. Among diseases peculiar to civilized communities diabetes (diabetes mellitus) can be considered practically as one of the new endemics. Processing industries make an effort to issue diabetic product suitable not only for dieters but also for those intending to consume less calories. Authors investigated diabetic confectionery goods with two methods. On the basis of results it was concluded that the values given on the labels by the producers were in good agreement with the experimental data. Unter den sogenannten Zivilisationskrankheiten kann die Zuckerkrankheit (diabetes mellitus) fast als eine neue Volkskrankheit betrachtet werden. Die Ernährungsindustrie versucht solche dietätische Produkte in Verkehr zu bringen, die nicht nur für Diätkur, sondern auch für die Personen geeignet sind, die weniger Energie zu sich nehmen wollen. Es wurden dietätsche Süßwaren mit zwei Methoden untersucht. Auf der Grundlage der Ergebnisse wurde festgestellt, daß die von den Herstellern an der Verpackung aufgeführten Werte mit den Untersuchungsdaten eine gute Übereinstimmung zeigen.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Investigation of carbohydrate composition and total carbohydrate content of diabetic confectionery products ; Untersuchung der Kohlenhydratzusammensetzung und des gesamten Kohlenhydratgehalts von dietätischen Süßwaren
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1992
Kötet: 38
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 277-281
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80149/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia, Táplálkozástudomány - kutatás, Édesítőszer, Édesipar
Megjegyzések: Bibliogr.: 280. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 02. 07:41
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:34
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80443
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet