A magyarországi hatósági élelmiszer-ellenőrzés kialakulása és rövid története III.

Gönczy Árpád: A magyarországi hatósági élelmiszer-ellenőrzés kialakulása és rövid története III. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (38) 4. pp. 293-299. (1992)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_04_293-299.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_04_293-299.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A vegykísérleti és vegyvizsgáló állomások 1950-tól megyei (városi) minőségvizsgáló intézetekként működnek. Feladatuk a visszaélések megakadályozása, az üzemek gazdaságos termelésének elősegítése. Munkájukat az 1985. évi 46. törvénycikk, majd a második Élelmiszertörvény (1958. évi 27. tvr.) és a szabványok alapján végzik. Az intézetek önálló és a tanácsi szervekkel, állategészségügyi, közegészségügyi-járványügyi stb. intézményekkel közös cél- és komplexellenőrzéseket is tartanak. A viszonylag korszerű fizikai, kémiai, mikrobiológiai vizsgálatoknál már a matematikai-statisztikai értékelést is alkalmazzák. Minőségi hiba esetén - meghatározott értékhatár felett - azonban intézkedésre és szankcionálásra csak a minisztérium illetékes. Chemical research stations and chemical analytical offices has been functioning as country (municipal) quality control institutes since 1950. Their task is to hinder the abuses and to promote the profitable production of factories. Their activity is in accordance with the 46. Statue of 1895, the Second Food Law (27. Act of the year 1958) as well as with standards. These institutes perform controls both separately and together with organs of administration, veterinary, public health and epidemiological institutions. Relatively modern physical, chemical and microbiological investigations are evaluated also by mathematical statistical methods. However, in the case of defects of quality - above a fixed limiting value - only the Ministry is authorized to take measures and sanctions. Die chemischen Versuchs- und Untersuchungsanstalten arbeiteten ab 1950 als Qualitätsuntersuchungsinstitute der Komitate und Städte. Ihre Aufgabe war, den Mißbrauch zu verhindern und die wirtschaftliche Produktion zu fördern. Ihre Arbeit führten sie nach dem 46. Gesetzesartikel aus dem Jahre 1895 und dann nach dem II. Lebensmittelgesetz (27. Gesetzesverordung aus dem Jahre 1958) sowie auf der Grundlage von Standards durch. Die Institute haben selbstständige sowie gemeinsame Ziel- und Komplexkontrollen mit den Ratsorganen, Veterinär-Gesundheits- und Seuchenschutzinstituten ebenfalls abgehalten. Bei den verhältnißmäßig modernen physikalischen, chemischen und mikrobiologischen Untersuchungen wurden bereits mathematisch-statistische Ausvertungsmethoden auch angewandt. Im Falle von Qualitätsmängeln war jedoch über eine bestimmte Wertgrenze nur das Ministerium zu Maßnahmen und Sanktionen befugt.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Development and short story of official food control in Hungary III. ; Entstehen und kurze Geschichte der amtlichen Lebensmittelüberwachung in Ungarn III.
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1992
Kötet: 38
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 293-299
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80149/
Kulcsszavak: Élelmiszerellenőrzés története - hatósági - Magyarország
Megjegyzések: Összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 02. 07:51
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:34
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80446
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet