Elektroforézis és alkalmazása az élelmiszerfehérjék elválasztásában

Hajós Gyöngyi: Elektroforézis és alkalmazása az élelmiszerfehérjék elválasztásában. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (39) 1. pp. 6-25. (1993)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_01_006-025.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_01_006-025.pdf

Letöltés (225kB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzõ rövid áttekintést ad az elektroforézis történelmi elõzményeirõl és vázolja a fõbb elektroforetikus technikák (a mozgó határfelületek módszere, kötött elektroforézis, izotachoforézis és izoelektromos fókuszálás) alapjait. Elemzi a kapillár elektroforézis célszerûségét és alkalmazhatóságát, valamint a kétdimenziós elválasztás néhány eredményét mutatja be a fehérje, illetve a peptidkutatás különbözõ területeirõl. Felhívja a figyelmet arra, hogy milyen alapvetõen fontosak az elektroforetikus módszerek az élelmiszerfehérjék kimutatásában és azonosításában. Az elektroforetikus technikáknak várhatóan nagy szerepe lesz a jövõben a fehérje-kutatás területén és az élelmiszerfehérjék minõségének meghatározásában egyaránt. The author gives a short review on the historical antecedents of the electrophoresis and outlines the basis of the main electrophoretic techniques (method of moving boundary, zone electrophoresis, isotachophoresis and isoelectric focusing). Expedience and adaptability of the capillary electrophoresis as well as possibilities for the two-dimensional separation are also analyzed. Some achievements of the application of the electrophoretic methods are demonstrated in the various fields of the protein and peptid research. She emphasizes, what an essential importance have the electrophoretic methods in the detection and identification of the food proteins. Electrophoretic techniques will probably play in the future a significant role both in the field of protein research and in specifying the quality of food proteins. Verfasser gibt einen kurzen Überblick über die Vorgeschichte der Elektrophorese und erläutert die Grundlagen der wichtigeren Elektrophorese - Techniken: Verfahren der Bewegungsgrenzflächen, Zonenelektrophorese, Isotachophorese und die isoelektrische Focussierung. Die Zweckmäßigkeit und Anwendbarkeit der Kapillarelektrophorese sowie auch die Möglichkeiten der zweidimensionalen Trennung werden analysiert. Einige Ergebnisse der Anwendung von elektrophoretischen Methoden werden auf verschiedenen Gebieten der Eiweiß- und Peptidforschung dargestellt. Dabei wird auf die Bedeutung der elektrophoretischen Methoden beim Nachweis und für die Identifizierung von Lebensmitteleiweißstoffen hingewiesen. Der Elektrophorese kommt erwartungsgemäß künftig große Bedeutung auf dem Gebiet der Eiweißforschung und bei der Bestimmung der Qualität von Lebensmitteleiweißstoffen zu.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Electrophoresis and its application in separating food proteins ; Die Elektrophorese und ihre Anwendung bei der Trennung von Lebensmitteleiweißstoffen
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1993
Kötet: 39
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 6-25
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80150/
Kulcsszavak: Elektroforézis - fehérjék
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 19-24. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 31. 14:06
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80454
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet