Az oxidált LDL mérési módszereinek összehasonlító vizsgálata

Molnár Jeannette; Sárdy Miklós: Az oxidált LDL mérési módszereinek összehasonlító vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (39) 1. pp. 31-38. (1993)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_01_031-038.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_01_031-038.pdf

Letöltés (130kB)

Absztrakt (kivonat)

Az oxidált LDL mérési módszerei közül hármat hasonlítottunk össze. Az oxidált LDL kulcsszerepet játszik az atherosclerosis kialakulásában. Ezért fontos mennyiségének mérése. Jóllehet sokféle módszert közöltek már az irodalomban, ezek közül azonban egyik sem általánosan elfogadott. Célunk egy lehetõleg egyszerû és megbízható eljárás kiválasztása volt késõbbi kísérleteink számára. A három módszerrel, a gélelektroforézissel, a jodometriával és a TBARS szintjének mérésével tendenciájában azonos, részleteiben azonban eltérõ eredményeket kaptunk. Ennek valószínû oka az, hogy ezen eljárások az oxidált LDL más-más tulajdonságát számszerûsítik. Az elsõ 24 órában az elektroforézis és a TBARS mérés igen jó korrelációt mutatott, de a jodometriával csak késõbb sikerült növekedést kimutatni. Késõbbi vizsgálataink számára a TBARS mérését tartjuk a legjobbnak. Oxidized LDL plays a key role in atherosclerosis, therefore it is important to measure its quantity. Though a number of different measuring methods are described in the literature, none is generally accepted. Our aim was to select a possibly simple and reliable procedure for the further experiments. The results of the three investigated methods (gelectropheresis, jodometry and measuring of the TBARS-level) indicated a similar tendency, yet in detail rather different characteristics could be found. The most likely explanation for this may be that these procedures represent different properties of oxidized LDL. The results of the gelectrophhoresis and the TBARS-method revealed a close correlation in the first 24 hours, but the quantity of oxidized LDL measured by jodometry increased only later. Finally the TBARS-method was preferred for our further investigations. Oxidiertes LDL spielt eine wichtige Rolle in der Entstehung von Atherosklerose, deshalb ist es wichtig, die Menge des oxidierten LDL exakt zu ermitteln. Obwohl in der Literatur mehrere Meßmethoden beschrieben werden, gibt es noch keine allgemein anerkannte Methode dafür. Das Ziel unserer Untersuchungen war, ein möglichst einfaches und zuverlässiges Verfahren für die weiteren Experimente auszuwählen. Mit den von uns geprüften drei Methoden, der Gelelektrophorese, der Jodometrie und der Messung der TBARSKonzentration wurden in der Tendenz ähnliche, im Detail jodoch unterschiedliche Resultate ermittelt. Die Erklärung dafür ist wahrscheinlich, daß mit diesen Verfahren je eine andere Eigenschaft des oxidierten LDL erfaßt wird. In den ersten 24 Stunden stimmten die Ergebnisse der Elektroforese und der TBARSMethode sehr gut überein, aber mit der Jodometrie konnte erst danach die erwartete Zunahme nachgewiesen werden. Für unsere weiteren Versuche wurde schließlich die TBARS-Methode ausgewählt.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Assessment of measuring methods of oxidized LDL ; Vergleichende Prüfung der Meßmethoden für oxidiertes LDL
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1993
Kötet: 39
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 31-38
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80150/
Kulcsszavak: Elektroforézis, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Műszeres kémiai analízis
Megjegyzések: Bibliogr.: 37. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 31. 14:57
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80456
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet