Főtt tészták állományi pontszámának meghatározása műszeres méréssel

Kovács Erzsébet: Főtt tészták állományi pontszámának meghatározása műszeres méréssel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (39) 2. pp. 115-121. (1993)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_02_115-121.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_02_115-121.pdf

Download (270kB)

Abstract

A szerzõ különbözõ dúsító anyagokkal és emulgeátorokkal elõállított modellrendszerek tésztáira alkalmazza a nyírófeszültség mérését. A nyírófeszültség mérés és az állományi érzékszervi pontszám között lineáris és szoros összefüggést talált. A mérések alapján alkalmas a módszer az állományi pontszám mûszeres meghatározására. The measurement of shear stress was applied to noodles model systems prepared with different additives and emulsifiers. A close linear correlation was found between the measured shear stress and the sensory scores for consistency. On the basis of results, the method can be applied for the instrumental determination of consistency scores. Die Messung der Scherspannung wurde für Teigwaren angewandt, die als Modellsysteme mit verschiedenen Zusatzstoffen und Emulgatoren hergestellt wurden. Zwischen den Meßergebnissen der Scherspannung und den sensorischen Konsistenzpunktzahlen wurde ein linearer und enger Zusammenhang festgestellt. Die Methode ist geeignet, die Konsistenzpunktzahl von gekochten Teigwaren meßtechnisch zu bestimmen.

Item Type: Article
Other title: Determination of texture scores for noodles by instrumental measurement ; Bestimmung der Konsistenzpunktzahl von gekochten Teigwaren mit Instrumentalmessung
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1993
Volume: 39
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 115-121
Language: Hungarian, English, German
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80151/
Uncontrolled Keywords: Műszeres kémiai analízis - módszer, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: p. 120-121. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Aug. 01. 07:38
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80466

Actions (login required)

View Item View Item