Főtt tészták állományi pontszámának meghatározása műszeres méréssel

Kovács Erzsébet: Főtt tészták állományi pontszámának meghatározása műszeres méréssel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (39) 2. pp. 115-121. (1993)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_02_115-121.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_02_115-121.pdf

Letöltés (270kB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzõ különbözõ dúsító anyagokkal és emulgeátorokkal elõállított modellrendszerek tésztáira alkalmazza a nyírófeszültség mérését. A nyírófeszültség mérés és az állományi érzékszervi pontszám között lineáris és szoros összefüggést talált. A mérések alapján alkalmas a módszer az állományi pontszám mûszeres meghatározására. The measurement of shear stress was applied to noodles model systems prepared with different additives and emulsifiers. A close linear correlation was found between the measured shear stress and the sensory scores for consistency. On the basis of results, the method can be applied for the instrumental determination of consistency scores. Die Messung der Scherspannung wurde für Teigwaren angewandt, die als Modellsysteme mit verschiedenen Zusatzstoffen und Emulgatoren hergestellt wurden. Zwischen den Meßergebnissen der Scherspannung und den sensorischen Konsistenzpunktzahlen wurde ein linearer und enger Zusammenhang festgestellt. Die Methode ist geeignet, die Konsistenzpunktzahl von gekochten Teigwaren meßtechnisch zu bestimmen.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Determination of texture scores for noodles by instrumental measurement ; Bestimmung der Konsistenzpunktzahl von gekochten Teigwaren mit Instrumentalmessung
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1993
Kötet: 39
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 115-121
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80151/
Kulcsszavak: Műszeres kémiai analízis - módszer, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 120-121. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 01. 07:38
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80466
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet