A magyarországi hatósági élelmiszer-ellenőrzés kialakulása és rövid története V.

Gönczy Árpád: A magyarországi hatósági élelmiszer-ellenőrzés kialakulása és rövid története V. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (39) 2. pp. 133-142. (1993)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_02_133-142.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_02_133-142.pdf

Letöltés (107kB)

Absztrakt (kivonat)

A mezõgazdasági és élelmezésügyi, majd a földmûvelésügyi kormányzat alá tartozó hatósági élelmiszer-ellenõrzés történetében elõször a megyei (fõvárosi) állategészségügyi és élelmiszer ellenõrzõ állomások létrehozásával (1983) nyilik lehetõség az élelmiszerek csaknem teljes körû ellenõrzésére, vizsgálatára. 1987-tõl minden megyében önálló hatósági élelmiszer-ellenõrzés folyik, a laboratóriumi vizsgálatoktól személyileg elkülönül az üzemellenõrzés, mintavétel. Az élelmiszerek mikroösszetevõinek, szennyezettségének vizsgálatára 1992-tõl Budapesten, Debrecenben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon és Veszprémben korszerü mûszerekkel felszerelt un. regionális laboratóriumok állnak rendelkezésre. First time in the history of official food control ruled by the Ministry of Agriculture and Food, the establishment of county (metropolitan) veterinary and food inspection stations (1983) has presented an opportunity for the almost total control and examination of foodstuffs. Since 1987, an independent official food control has been performed in every county, plant supervision and sampling is separated in person from the laboratory examinations. For the examination of micro components and contaminants of foods, so called regional laboratories (instrument centres), equipped with up-to-date instruments are available since 1992 in Budapest, Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc and Veszprém. In der Geschichte dem Ministerium für Landwirtschaft und Ernährung und später dem Ministerium für Landwirtschaft unterstellten amtlichen Lebensmittelüberwachung wurde mit den 1983 errichteten Komitatsämtern für Veterinärwesen und Lebensmittelkontrolle ermöglicht, die Lebensmittel fast lückenlos und umfassend zu kontrollieren und zu untersuchen. Seit 1987 besteht in jedem Komitat ein selbständiges Kontrollamt, die Betriebskontrolle und die Probenahme wurden personell von den Laboruntersuchungen getrennt. Zur Untersuchung der Mikrokomponenten von Lebensmitteln stehen seit 1992 mit modernen Meßinstrumenten ausgerüstete sogenannte Regionallaboratorien in Budapest, Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc und Veszprém zur Verfügung.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Development and short story of official food control in Hungary V. ; Enstehen und kurze Geschichte der ungarischen amtlichen Lebensmittelüberwachung V.
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1993
Kötet: 39
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 133-142
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80151/
Kulcsszavak: Élelmiszerellenőrzés története - hatósági - Magyarország
Megjegyzések: Összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 01. 07:47
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80468
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet