Italaink alumínium tartalmáról

Nagy Enikő; Jobst Kázmér: Italaink alumínium tartalmáról. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (39) 3. pp. 202-205. (1993)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_03_202-205.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_03_202-205.pdf

Letöltés (100kB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzõk vizsgálták egyes italok aluminiumtartalmát. Megállapították, hogy az aluminium edényekben lévõ italok aluminium-tartalma forraláskor és tároláskor jelentõsen megemelkedett. Igen nagy egyes üdítõitalaink aluminium-tartalma is. Ez a táplálkozásfiziológiailag kedvezõtlen jelenség különösen egyes betegségek esetén és idõs emberek számára hátrányos. The aluminium content of several beverages was studied. It was concluded, that the aluminium content of beverages kept in aluminium dishes significantly grew under boiling and storage. The aluminium content of some soft drinks was also very high. This phenomenon, disadvantageous from the point of view of nutrition physiology is especially detrimental for elderly people and in special illnesses. Verfasser haben den Aluminium-Gehalt einzelner Getränke untersucht. Es wurde festgestellt, daß der Aluminium-Gehalt der in Alu-Gefäßen befindlichen Getränke beim Sieden und Lagern wesentlich anstieg. Der Aluminium-Gehalt verschiedener Erfrischungsgetränke liegt ebenfalls ziemlich hoch. Diese ernährungsphysiologisch ungünstige Erscheinung ist insbesondere im Falle einzelner Krankheiten und für alte Menschen nachteilig.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: About the aluminium content of our drinks ; Über den Aluminium-Gehalt in Getränken
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1993
Kötet: 39
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 202-205
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80152/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia
Megjegyzések: Összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 01. 08:22
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80475
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet