Tanács Lajos; Gerő László; Kovács Krisztina: Műtrágyázás hatása őszi búzafajták terméshozamára, sütőipari és egyes beltartalmi tulajdonságaira. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (39) 3. pp. 214-219. (1993)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_03_214-219.pdf Letöltés (106kB) |
Absztrakt (kivonat)
Vizsgálták és értékelték két õszi búzafajta terméshozamának, valamint sütõipari és egyes beltartalmi tényezõinek alakulását eltérõ adagolású P, K, N mûtrágya kezelések függvényében. A P, K belépése megbízhatóan növelte a termés hektáronkénti mennyiségét. Az N mûtrágyázás javította a beltartalmi tulajdonságokat. Ezzel szemben a növekvõ P, K adagolás rontotta azokat. Ezért a P, K, N mûtrágya optimális adagolásával érhetõk el a legkedvezõbb eredmények. The change in crop yield, composition and bakery properties were studied and evaluated as a function of treatments with different doses of P. K and N artificial fertilisers. The entry of P and K reliably increased the crop yield per hectare. The addition of N improved the compositional characteristics. Conversely, the increasing dosage of P and K was harmful for the composition. The most advantageous results can be achieved with an optimal dosage of N, P and K artificial fertilisers. Es wurde die Entwicklung des Ertrages von zwei Herbstweizensorten sowie ihrer Back- und sonstigen Eigenschaften in Abhängigkeit von P, K, N Kunstdüngung unterschiedlicher Dosierung untersucht und beurteilt. Die Anwendung von P, K erhöhte den Hektarenertrag signifikant. Die N-Kunstdüngung verbesserte das Niveau der Inhaltstoffe, die erhöhte P, K Dosierungen beeinflußten diese dagegen negativ. Aus diesem Grunde können die günstigsten Ergebnisse bei der optimalen Dosierung der P, K, N Kunstdündung erzielt werden.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | The effect of artificial fertilisers on the crop yield, composition and bakery properties of autumn wheats ; Einfluß der Kunstdüngung auf den Ertrag von Herbstweizensorten sowie ihre Back und sonstige Eigenschaften |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 1993 |
| Kötet: | 39 |
| Szám: | 3 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 214-219 |
| Nyelv: | magyar , angol , német |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80152/ |
| Kulcsszavak: | Műtrágyázás hatása, Trágyázás - növénytermesztés, Búzatermesztés |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: 218. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 01. 09:15 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 10:30 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80477 |
![]() |
Tétel nézet |

