Műtrágyázás hatása őszi búzafajták terméshozamára, sütőipari és egyes beltartalmi tulajdonságaira

Tanács Lajos; Gerő László; Kovács Krisztina: Műtrágyázás hatása őszi búzafajták terméshozamára, sütőipari és egyes beltartalmi tulajdonságaira. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (39) 3. pp. 214-219. (1993)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_03_214-219.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_03_214-219.pdf

Letöltés (106kB)

Absztrakt (kivonat)

Vizsgálták és értékelték két õszi búzafajta terméshozamának, valamint sütõipari és egyes beltartalmi tényezõinek alakulását eltérõ adagolású P, K, N mûtrágya kezelések függvényében. A P, K belépése megbízhatóan növelte a termés hektáronkénti mennyiségét. Az N mûtrágyázás javította a beltartalmi tulajdonságokat. Ezzel szemben a növekvõ P, K adagolás rontotta azokat. Ezért a P, K, N mûtrágya optimális adagolásával érhetõk el a legkedvezõbb eredmények. The change in crop yield, composition and bakery properties were studied and evaluated as a function of treatments with different doses of P. K and N artificial fertilisers. The entry of P and K reliably increased the crop yield per hectare. The addition of N improved the compositional characteristics. Conversely, the increasing dosage of P and K was harmful for the composition. The most advantageous results can be achieved with an optimal dosage of N, P and K artificial fertilisers. Es wurde die Entwicklung des Ertrages von zwei Herbstweizensorten sowie ihrer Back- und sonstigen Eigenschaften in Abhängigkeit von P, K, N Kunstdüngung unterschiedlicher Dosierung untersucht und beurteilt. Die Anwendung von P, K erhöhte den Hektarenertrag signifikant. Die N-Kunstdüngung verbesserte das Niveau der Inhaltstoffe, die erhöhte P, K Dosierungen beeinflußten diese dagegen negativ. Aus diesem Grunde können die günstigsten Ergebnisse bei der optimalen Dosierung der P, K, N Kunstdündung erzielt werden.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: The effect of artificial fertilisers on the crop yield, composition and bakery properties of autumn wheats ; Einfluß der Kunstdüngung auf den Ertrag von Herbstweizensorten sowie ihre Back und sonstige Eigenschaften
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1993
Kötet: 39
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 214-219
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80152/
Kulcsszavak: Műtrágyázás hatása, Trágyázás - növénytermesztés, Búzatermesztés
Megjegyzések: Bibliogr.: 218. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 01. 09:15
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80477
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet