Csapó János and Einarsson Stefan: Élelmiszerek és takarmányok D-aminosav tartalma I. : az aminosav enantiomerek szétválasztása és meghatározása az 1-/9-fluorenil/etil-kloroformáttal történő származékképzés után fordított fázisú folyadékkromatográfiával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (39) 4. pp. 290-302. (1993)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_04_290-302.pdf Download (251kB) |
Abstract
Egy módszert írtak le az α-aminosav szétválasztására és meghatározására, valamint az iminosavak szelektív meghatározására az 1-(9-fluorenil)-1-etil-kloro-formiáttal (FLEC) történõ származékképzés után fordított fázisú kromatográfiával. Rendkívüli elõnye az alkalmazott eljárásnak, hogy a reagens mindkét enantiomerjének (+FLEC és -FLEC) használatával megnõ a csúcsok azonosításának megbízhatósága, mivel a reagens másik enantiomerjével végezve el a származékképzést, megváltozik a diasztereomer származékok elúciós sorrendje. A D- és az L-hidroxi-prolin cisz és transz módosulatát a módszerrel tökéletesen el lehet választani egymástól. A módszer segítségével meghatározták a szabad aminosavak, valamint a fehérjék racemizációját a folyadék- és gázfázisú hidrolízis során. A reverse phase chromatographic method is described for the separation and determination of d-amino acids after derivatization with 1-(9-fluorenyl)ethyl chloroformiate. The extraordinary advantage of the procedure given is the enhanced reliability of peak identification using both enantiomers of the reagent (+FLEC and -FLEC). Derivatization with the other enantiomer of the reagent changes the elution order of diastereomeric derivatives. Cis and trans modification of D-and L-hydroxy proline can be perfectly separated by this method. The racemisation of free amino acids and proteins during liquid and gas phase hydrolysis was determined using the method. Verfasser haben eine Methode zur Trennung und Bestimmung von D-Aminosäureenantiomeren sowie zur selektiven Bestimmung von Iminosäuren nach Derivatbildung mit 1-(9-Fluorenil)-Äthyl-kloroformiat bei Amwendung beider Enantiomere (+ FLEC und - FLEC) die Zuverlässigkeit der Identifizierbarkeit der Peaks zunimmt, da durch die Derivatenbildung mit der anderen Enantiomere der Reagenz die Elutionsreihenfolge der Diastereomerderivate verändert wird. Die Cisund Trans-Varianten des D- und L- Hydroxiprolins können voneinander vollkommen getrennt werden. Mit Hilfe der Methode wurden die freien Aminosäuren sowie die Rasemisation der Eiweißstoffe bei der Flüssigund Gasphasen-Hydrolyse bestimmt.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | D-amino acid content of foodstuffs and feeds I. : separation and determination of amino acid enantiomers by reverse phase liquid chromatography ; D-Aminosäuregehalt von Lebensmitteln und Futtermitteln I. |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1993 |
Volume: | 39 |
Number: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 290-302 |
Language: | Hungarian, English, German |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80153/ |
Uncontrolled Keywords: | Folyadékkromatográfia - biokémia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: p. 300-301. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Aug. 01. 09:44 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 10:30 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80487 |
Actions (login required)
View Item |