Élelmiszerek és takarmányok D-aminosav tartalma I. : az aminosav enantiomerek szétválasztása és meghatározása az 1-/9-fluorenil/etil-kloroformáttal történő származékképzés után fordított fázisú folyadékkromatográfiával

Csapó János; Einarsson Stefan: Élelmiszerek és takarmányok D-aminosav tartalma I. : az aminosav enantiomerek szétválasztása és meghatározása az 1-/9-fluorenil/etil-kloroformáttal történő származékképzés után fordított fázisú folyadékkromatográfiával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (39) 4. pp. 290-302. (1993)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_04_290-302.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_04_290-302.pdf

Letöltés (251kB)

Absztrakt (kivonat)

Egy módszert írtak le az α-aminosav szétválasztására és meghatározására, valamint az iminosavak szelektív meghatározására az 1-(9-fluorenil)-1-etil-kloro-formiáttal (FLEC) történõ származékképzés után fordított fázisú kromatográfiával. Rendkívüli elõnye az alkalmazott eljárásnak, hogy a reagens mindkét enantiomerjének (+FLEC és -FLEC) használatával megnõ a csúcsok azonosításának megbízhatósága, mivel a reagens másik enantiomerjével végezve el a származékképzést, megváltozik a diasztereomer származékok elúciós sorrendje. A D- és az L-hidroxi-prolin cisz és transz módosulatát a módszerrel tökéletesen el lehet választani egymástól. A módszer segítségével meghatározták a szabad aminosavak, valamint a fehérjék racemizációját a folyadék- és gázfázisú hidrolízis során. A reverse phase chromatographic method is described for the separation and determination of d-amino acids after derivatization with 1-(9-fluorenyl)ethyl chloroformiate. The extraordinary advantage of the procedure given is the enhanced reliability of peak identification using both enantiomers of the reagent (+FLEC and -FLEC). Derivatization with the other enantiomer of the reagent changes the elution order of diastereomeric derivatives. Cis and trans modification of D-and L-hydroxy proline can be perfectly separated by this method. The racemisation of free amino acids and proteins during liquid and gas phase hydrolysis was determined using the method. Verfasser haben eine Methode zur Trennung und Bestimmung von D-Aminosäureenantiomeren sowie zur selektiven Bestimmung von Iminosäuren nach Derivatbildung mit 1-(9-Fluorenil)-Äthyl-kloroformiat bei Amwendung beider Enantiomere (+ FLEC und - FLEC) die Zuverlässigkeit der Identifizierbarkeit der Peaks zunimmt, da durch die Derivatenbildung mit der anderen Enantiomere der Reagenz die Elutionsreihenfolge der Diastereomerderivate verändert wird. Die Cisund Trans-Varianten des D- und L- Hydroxiprolins können voneinander vollkommen getrennt werden. Mit Hilfe der Methode wurden die freien Aminosäuren sowie die Rasemisation der Eiweißstoffe bei der Flüssigund Gasphasen-Hydrolyse bestimmt.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: D-amino acid content of foodstuffs and feeds I. : separation and determination of amino acid enantiomers by reverse phase liquid chromatography ; D-Aminosäuregehalt von Lebensmitteln und Futtermitteln I.
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1993
Kötet: 39
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 290-302
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80153/
Kulcsszavak: Folyadékkromatográfia - biokémia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 300-301. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 01. 09:44
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80487
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet