Aktivációs analízis az élelmiszer-analitikában X. : gamma-aktivációs analízis

Szabó S. András: Aktivációs analízis az élelmiszer-analitikában X. : gamma-aktivációs analízis. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (39) 4. pp. 309-313. (1993)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_04_309-313.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_04_309-313.pdf

Letöltés (108kB)

Absztrakt (kivonat)

A cikksorozat X. része a gamma aktivációs technika (gamma activation analysis, GAA, ill. photon activation analysis, PAA) témakörével foglalkozik. Ismerteti az elméleti alapokat majd röviden néhány olyan vizsgálatot, ahol a szerzôk élelmiszerek összetételének meghatározására gamma aktivációt alkalmaztak. A GAA során leggyakrabban (γ, n) és (γ,γ') magreakciókat használnak, s a sugárforrás pl. lineáris gyorsító vagy izotópforrás lehet. The tenth part of the article deals with the topics of gamma activation analysis (GAA or PAA, photon AA). Information is given about the theoretical background and some investigations where GAA technique was used for determination of the composition of foodstuffs. In GAA mainly (γ, n) and (γ,γ') nuclear reactions are used, applying different sources,e. g. linear accelerator, isotope source. Der X. Teil der Artikelserie befaßt sich mit dem Themenkreis der Gamma-Aktivationstechnik. Es werden die theoretischen Grundlagen und kurz einige solche Untersuchungen beschrieben, wobei die Verfasser die Gamma-Aktivation zur Bestimmung der Zusammensetzung von Lebensmitteln angewandt haben. Für die GAA wurden am häufigsten (γ, n) und (γ, γ′) Kernreaktionen verwendet, und die Strahlungsquelle können beispielsweise sowohl der lineare Beschleuniger als auch eine Isotopenquelle sein.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Activation analysis in the food analysis part X. : Gamma-activation analysis ; Aktivationsanalyse in der Lebensmittelanalytik X. : Gamma-Aktivationsanalyse
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1993
Kötet: 39
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 309-313
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80153/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia, Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 312. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 01. 09:53
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:30
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80489
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet