Szója- és tejfehérje készítmények proteintartalmának meghatározása automatizált enzimimmun-analitikai eljárással hőkezelt húskészítményekben

Kerekes László: Szója- és tejfehérje készítmények proteintartalmának meghatározása automatizált enzimimmun-analitikai eljárással hőkezelt húskészítményekben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (40) 2. pp. 129-135. (1994)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_02_129-135.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_02_129-135.pdf

Letöltés (128kB)

Absztrakt (kivonat)

A szerzô húskészítmények szójafehérje és kazein tartalmának meghatározására indirekt, kompetitív ELISA-módszert adaptált automatikus, enzimimmun-analitikai mérôrendszerre (Auto-EIA, LABSYSTEMS) megfelelô számítógépes programok kidolgozásával. Így kiküszöbölte a standardok, a minta és a reagens oldatok kézi pipettázásából, a mosási mûveletek elégtelenségébôl származó hibákat. Megbízható eredményeket kapott a kalibrációs görbe felvételénél - a szokásos kvázilineáris közelítés helyett lényegesen jobb - harmadfokú polinomiális egyenlet számítógépes illesztést végezve. An indirect, competitive ELISA-method was adapted to an automatic, enzyme immune analytical measuring system (Auto-EIA, LABSYSTEMS) for the determination of soy protein and kazein content of meat products, with the elaboration of relevant computer programs.Thus the errors arising from manual pipetting of standards, sample and reagent solutions as well as the insufficient washing steps were excluded. Reliable results were obtained using a significantly better cubic polinomial equation computer fitting for taking the calibration curve instead of the usual quasilinear approximation. Durch die Ausarbeitung von geeigneten Rechnerprogrammen wurde eine indirekte, kompetitive ELISA-Methode mit dem automatischen, enzymimmunanalitischen Meßsystem (AUTO-EIA, LABSYSTEMS) zur Bestimmung des Sojaeiweiß- und Caseingehaltes von Fleischprodukten anwendbar gemacht. So konnten die Fehlerquellen eliminiert werden, die durch die Standards, durch das Handpipettieren der Probe und der Reagenzlösungen sowie durch die ungenügende Waschoperationen entstehen. Bei der Aufnahme der Kalibrationskurve wurden zuverlässige Resultate durch die rechnergestützte Anpassung der polynomialen Gleichung erhalten, die wesentlich besser waren als durch die übliche quasilineare Näherung geliefert werden können.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Determination of Protein Content from Soy-and Milk Protein Preparations in Heat-Treated Meat Products by Automatic Enzyme Immune Analytical Procedure ; Bestimmung des Proteingehalts von Soja- und Milcheiweißpreparaten mit einem automatisierten.......
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1994
Kötet: 40
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 129-135
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/80156/
Kulcsszavak: Élelmiszeripari technológia, Élelmiszerbiztonság
Megjegyzések: Bibliogr.: 134. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 31. 10:00
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80517
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet