A DSC-termoanalitikai módszer néhány élelmiszertudományi alkalmazása

Farkas József: A DSC-termoanalitikai módszer néhány élelmiszertudományi alkalmazása. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (40) 3. pp. 180-189. (1994)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_03_180-189.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_03_180-189.pdf

Letöltés (156kB)

Absztrakt (kivonat)

A közlemény ismerteti a SETARAM gyártmányú mikro-DSC készülék jellemzôit és mûködésmódját. Az elvégzett tájékozódó vizsgálatok kiterjedtek többek között sertés- és csirke-izomszövetek, húspépek és tojás fehérjéinek különféle fizikai és kémiai behatások által befolyásolt hôdenaturációs folyamatainak tanulmányozására, valamint különbözô keményítôk elcsirizesedése hômérséklet-karakterisztikájának meghatározására. A mikrobiológiai alapozó kutatásokhoz kapcsolódóan a DSC módszer hasznos eszköznek bizonyult a baktériumsejtek hôpusztulási mechanizmusának, ill. a besugárzott baktériumspórák megnövekedett hôérzékenysége mibenlétének, izoterm üzemmódban pedig mikrobatenyészeteknek az inkubációs körülményektôl függô hôtermelése és annak kinetikája tanulmányozásához. The paper outlines the characteristics and performance of a SETARAM microDSC equipment. The exploratory examinations performed covered among others the study of thermal denaturation processes of pork and chicken muscle tissues, meat pulp and different egg white proteins influenced by different physical and chemical impacts as well as the determination of temperaturecharacteristics of gelatinisation of several starches. In connection with microbiological basic research, DSC method proved to be a useful tool in studying the mechanism of thermal destruction of bacterial cells, the nature of enhanced heat sensitivity of irradiated bacterial spores, while in isotherm mode it renders possible to investigate the heat production and kinetics of microbial cultures depending on incubation circumstances. Die Kennwerte und die Funktionsweise des Micro-DSC-Gerätes vom Typ SETARAM werden beschrieben. Die durchgeführten Untersuchungen erstrecken sich u. a. auf das Studium der durch verschiedene physikalische und chemische Faktoren beeinflußten Wärmedenaturationsprozesse der Eiweißstoffe von Schweine- und Geflügelmuskelgeweben, Fleischpasteten und Eiern sowie auf die Bestimmung der Temperaturcharakteristik der Verkleisterung von verschiedener Stärke. Die mit der mikrobiologischen Grundlagenforschung verbundene DSC-Methode erwies sich als nützliches Mittel zum Studium des Wärmeabstötungsmechanismus von Bakterienzellen, des Wesens der erhöhten Wärmeempfindlichkeit von bestrahlten Bakteriensporen sowie der von den Inkubationsbedingungen abhängigen Wärmeproduktion der Mikrobenzüchtungen und deren Kinetik.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Several food scientific applications of DSC-thermo analytical method ; Einige lebensmittel wissenschaftliche Anwendungsmöglichkeiten der thermoanalytischen DSC-Methode
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1994
Kötet: 40
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 180-189
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80157/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 188. p. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 31. 10:14
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80524
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet