Szőlő antocianin színanyag-por előállítása és analitikai vizsgálata I.

Biacs Péter Károly and Tóth Árpád and Pap László and Biacs Péter Ákos: Szőlő antocianin színanyag-por előállítása és analitikai vizsgálata I. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (40) 4. pp. 291-298. (1994)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_04_291-298.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_04_291-298.pdf

Download (177kB)

Abstract

Laboratóriumi munkánk során szõlõ antocianin színanyag porokat állítottunk elõ chilei kék csemegeszõlõ több lépésbõl álló kíméletes extrakciójával, tisztításával, besûrítésével és vákuumszárításával. A színanyag porok stabilitását élelmiszeripari hordozóanyagokkal próbáltuk növelni. A pormintákat NIR spektrofotométerrel, tristimulusos színmérõvel és fotoakusztikus spektofotométerrel vizsgáltuk. A spektrumok feldolgozását és értékelését több változós, osztályozó algoritmusokkal végeztük, amelyek alapján a színanyag mintákat színintenzitás, színezet szerint csoportosítottuk. Az eredeti kivonatokat és a portermékbõl visszaoldott színanyagporokat nagynyomású folyadékkromatográfiával (HPLC) vizsgáltuk a minták csoportosítása és az egyes antocianinokra vonatkozó összetétel megállapítása céljából. A legtöbb színanyagot tartalmazó minta kiválasztása és a minták csoportosítása a PAS és a HPLC módszerekkel azonos eredménnyel zárult, és ez igazolta az extrakciós módszerek hatékonyságát és az adalékanyagok által kifejtett védõhatást. For the laboratory experiment were produced grape anthocyanin colour-rich powders from edible blue grapes grown in Chile using a multi-step procedure of extraction, separation, concentration by solvent distillation and vacuumdrying. The stability of pigment powders was increased by mixing with food grade additives. Samples were investigated by NIR spectrophotometry, tristimuli colour-measurement and photo-acoustic spectrophotometry (PAS). Data obtained from spectrophotometric analysis were processed and evaluated by multifactorial cluster algorithmic methods, which separated pigment-rich samples according colour-intensity and colour-values. Original extracts and redissolved powders were analysed by HPLC for anthocyanin-composition and sample classification into different groups. Most colourful samples were identified and put into different groups with the same result by using PAS and HPLC thus reflecting well on effectivity of extraction methods and protection by additives. Für die Untersuchungen wurden farbstoffreiche Pulver aus DelikateßWeintrauben (Chile) mittels eines mehrstufigen Verfahrens hergestellt, das aus Extraktion, Reinigung der Lösung, Eindampfen und Vakuumtrocknung bestand. Die Stabilität der Farbstoffpulver wurde durch Zugabe von Lebensmittelzusatzstoffen verstärkt. Die Pulverproben wurden mit Hilfe der NIR-Spektrophotometrie, Farbmessung und der photoakustischen Spektrophotometrie (PAS) untersucht. Die Aufarbeitung und Verwertung der Spektren wurden mit multifaktorialen und clustergebenden Algorythmen ermöglicht, vobei die Probengruppen auf Grund ihrer Farben und Farbenintensitäten gebildet werden konnten. Die originalen Extrakte und die wieder in Lösung gebrachten Pulverstoffe wurden zur Bestimmung der AnthocyaninZusammensetzung und Identifizierung der verschiedenen Probengruppen mittels HPLC untersuht. Die Auswahl der Proben mit grösserem Farbstoffgehalt und ihre Verteilung auf die Gruppen wurden mit PAS- und HPLC-Methode mit dem gleiche Ergebnis ermittelt, wodurch die Effektivität der Extraktionsverfahren und die Schutzwirkung der verwendeten Zusatzstoffe in Zusammenhang gut nachgewiesen werden konnten.

Item Type: Article
Other title: The production and analytical study of anthocyanin pigment powder from grapes I. ; Herstellung und Analyse von AnthocyaninFarbstoffpulver aus Weintrauben I.
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 1994
Volume: 40
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 291-298
Language: Hungarian, English, German
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80158/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Additional Information: Bibliogr.: 297. p. ; ill. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 31. 12:33
Last Modified: 2023. Aug. 26. 10:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80536

Actions (login required)

View Item View Item