Élelmiszerek és takarmányok D-aminosav tartalma III. : jelentőségük, meghatározásuk és fiziológiai hatásuk a szakirodalom alapján

Csapó János; Folestad Staffan; Tivesten Anna; Csapóné Kiss Zsuzsanna: Élelmiszerek és takarmányok D-aminosav tartalma III. : jelentőségük, meghatározásuk és fiziológiai hatásuk a szakirodalom alapján. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (40) 4. pp. 299-316. (1994)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_04_299-316.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1994_04_299-316.pdf

Letöltés (152kB)

Absztrakt (kivonat)

A D-aminosavak jelenléte a fehérjében csökkenti az emészthetõséget és a többi aminosav hozzáférhetõségét. A Daminosavak legfontosabb forrásai az élelmiszerek, ugyanis az élelmiszerfehérjék a fõzés vagy a különbözõ élelmiszeripari feldolgozási folyamatok során kisebb-nagyobb mértékû racemizáción esnek át. Növekvô mennyiségben forgalmaznak olyan élelmiszereket (reggelihez használt cereáliák, sült krumpli, folyékony és poralakú gyermektápszerek, húshelyettesítôk stb.), melyek egy része jelentôs mennyiségû D-aminosavat tartalmaz és káros emésztési és egészségügyi sajátságokkal rendelkezik. Ugyanakkor néhány más kutató azt állapította meg, hogy bizonyos D-aminosavak hasznosak is lehetnek (fájdalomcsillapítás), és hogy a csökkent emészthetôségû Daminosavakat tartalmazó fehérjéket fogyókúráknál hasznosítani lehet. The presence of the D-amino acids in proteins decreases the digestibility and the availability of the other amino acids. The most important sources of D-amino acids are the foods, as the food proteins undergo a racemization to a smaller or greater extent during cooking or other food industrial processing. Food stores keep in a growing degree foods (breakfast cereals, chips, liquid and powdered baby food, meet replacers and other additives) which contain a significant amount of D-amino acids having harmful digestive and sanitary properties. On the other hand, some research workers found that certain D-amino acids could be useful (analgesic effect) and proteins containing less digestible D-amino acids can be used for e.g. slimming diets. Die Anwesenheit von D-Aminosäuren in Eiweißstoffen verringert die Verdaulichkeit und die Verfügbarkeit anderer Aminosäuren. Die wichtigsten Quellen der D-Aminosäuren sind Lebensmittel, da die Lebensmitteleiweißstoffe während des Kochens oder der verschiedenen Verarbeitungsprozesse mehr oder weniger eine Razemisation erleiden. Im wachsenden Maße werden solche Lebensmittel (Frühstückcerealien, Bratkartoffeln, flüssige und pulverförmige Babynahrung, Fleischersatz usw.) in Verkehr gebracht, von denen mehrere wesentliche Mengen an D-Aminosäuren enthalten und über schädliche Verdauungs- und gesundheitliche Wirkung verfügen. Auf der anderen Seite haben einige Wissenschaftler festgestellt, daß bestimmte D-Aminosäuren auch nützlich sein können (z. B. Schmerzstillen) und die die beschränkt verdaulichen D-Aminosäuren enthaltenden Eiweißstoffe z. B. bei Abmagerungskuren ebenfalls genutzt werden können.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: D-Amino Acid Content of Foodstuffs and Feeds III. : their significance, determination and physiological effect according to the special literature ; D-Aminosäuregehalt von Lebensmitteln und Futtermitteln III.
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1994
Kötet: 40
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 299-316
Nyelv: magyar , angol , német
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80158/
Kulcsszavak: Folyadékkromatográfia - biokémia, Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 311-315. ; összefoglalás magyar, angol és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 31. 12:38
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 10:25
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80537
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet