Békés Ferenc and Monori Sándor: Hazai búzák lipoproteinjeinek vizsgálata II. : a purotionin izolálásának metodikai problémái. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (21) 4. pp. 163-171. (1975)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_04_163-171.pdf Download (2MB) |
Abstract
In Verbindung mit der Isolierung von Purothionin aus Weizenmehl BL 112, methodologische Probleme in Zusammenhang m it der Herstellung von Purothionin wurden geklärt. Ein Diagramm wird angegeben, mittels welchen man die Verhältnisse einer wiederholten, einfachen Extraktion des Weizenmehls mit Petroläther (Ausbeute, spezifisches Zeiterfordernis) vorangehend planen kann. Die optimalen Reaktionsumstände der salzsauren Hydrolyse des Weizenöls werden angegeben. In connection with the isolation of purothionine from wheat flour BL 112, methodological problems correlated with the preparation of purothionine were elucidated. A diagram is given with the use of which the conditions of the repeated simple extraction of wheat flour with petroleum ether (yield, specific time requirement) can be predicted. Optimum reaction conditions of the hydrolysis of wheat oil by hydrochloric acid are established. En isolant la purothionine a partir de la farine BL 112, les auteurs mettent au point les problemes méthodiques par rapport á la preparation de ce composé. I Is publient le diagrammé, á l’aide duquel I’extraction simple et répétée, á l’éther de pétrole, de la farine de froment (y compris le rendement et le temps nécessaire spécifique) se fait planifier d’avance. On établit les conditions optimales de reaction de l’hydrolyse, á Lacidé chlorhydrique, de l’huile de froment.
Item Type: | Article |
---|---|
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 1975 |
Volume: | 21 |
Number: | 4 |
Page Range: | pp. 163-171 |
Language: | Hungarian, English, German, French, Russian |
Publisher: | Lapkiadó Vállalat |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80549/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Búza |
Additional Information: | Bibliogr.: 170. p. ; ill. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Aug. 24. 07:57 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 11:01 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80611 |
Actions (login required)
View Item |