Hazai búzák lipoproteinjeinek vizsgálata II. : a purotionin izolálásának metodikai problémái

Békés Ferenc; Monori Sándor: Hazai búzák lipoproteinjeinek vizsgálata II. : a purotionin izolálásának metodikai problémái. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (21) 4. pp. 163-171. (1975)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_04_163-171.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_04_163-171.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

In Verbindung mit der Isolierung von Purothionin aus Weizenmehl BL 112, methodologische Probleme in Zusammenhang m it der Herstellung von Purothionin wurden geklärt. Ein Diagramm wird angegeben, mittels welchen man die Verhältnisse einer wiederholten, einfachen Extraktion des Weizenmehls mit Petroläther (Ausbeute, spezifisches Zeiterfordernis) vorangehend planen kann. Die optimalen Reaktionsumstände der salzsauren Hydrolyse des Weizenöls werden angegeben. In connection with the isolation of purothionine from wheat flour BL 112, methodological problems correlated with the preparation of purothionine were elucidated. A diagram is given with the use of which the conditions of the repeated simple extraction of wheat flour with petroleum ether (yield, specific time requirement) can be predicted. Optimum reaction conditions of the hydrolysis of wheat oil by hydrochloric acid are established. En isolant la purothionine a partir de la farine BL 112, les auteurs mettent au point les problemes méthodiques par rapport á la preparation de ce composé. I Is publient le diagrammé, á l’aide duquel I’extraction simple et répétée, á l’éther de pétrole, de la farine de froment (y compris le rendement et le temps nécessaire spécifique) se fait planifier d’avance. On établit les conditions optimales de reaction de l’hydrolyse, á Lacidé chlorhydrique, de l’huile de froment.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1975
Kötet: 21
Szám: 4
Oldalak: pp. 163-171
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80549/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Búza
Megjegyzések: Bibliogr.: 170. p. ; ill. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 24. 07:57
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 11:01
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80611
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet