A fűszerpaprika színezéktartalmának meghatározására szolgáló Benedek-féle és a vékonyrétegkromatográfiás módszer összehasonlító vizsgálata

Harkayné Vinkler Margit: A fűszerpaprika színezéktartalmának meghatározására szolgáló Benedek-féle és a vékonyrétegkromatográfiás módszer összehasonlító vizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (21) 4. pp. 195-201. (1975)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_04_195-201.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_04_195-201.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Vergleichende Untersuchungen wurden mit der in Ungarn als Bestimmungsverfahren des Farbstoffgehaltes des Gewürzpaprikas angenommenen Benedekschen Methode und mit einer im Institut für Konservenindustrie und Paprikaindustrie entwickelten dünnschichtchromatographischen Methode durchgeführt. Die Ergebnisse wurden mittels mathematisch-statistischen Methoden ausgewertet. Es wurde festgestellt, pass Ansprüche auf beiden Methoden bestehen. Ein linearer Zusammenhang wurde zwischen den beiden Verfahren festgestellt, sie weisen jedoch als Untersuschungsmethoden signifikante Abweichungen voneinander auf. Dies ist hauptsächlich eine Folge der Verschiedenheit der Auswertungsmethoden. Zur raschen Bewertungsuntersuchungen eignet sich die Benedekschen Methode vorzüglich, weil sie vom Standpunkt der Behandlungstechnik einfach ist, obwohl sie auf die im Farbstoffgehalt stattfindenden Änderungen nicht empfindlich reagiert. Zur Untersuchung der in den CarotinoidFarbstoffkomponenten vorkommenden Änderungen wird das dünnschichtchromatographische Verfahren empfohlen. Comparative investigations were carried out with the Benedek method accepted in Hungary for the determination of the pigment content of powdered paprika and with the thin-layer chromatographic method developed in the Institute for the Preserving and Paprika Industry. The results were evaluated by mathematical-statistical methods. It was proved that claims actually exist for both methods. Though a linear relationship was found between both methods they significantly differ from one another. This is due mainly to deviations in the modes of evaluation. The Benedek methods lends itself to rapid evaluation tests since from the aspect of operations it is simple but it does not react sensitively to alterations in the pigment content. For the investigation of changes in the carotenoid pigment components the thin-layer chromatographic method is suggested. La méthode de Benedek, approuvée en Hongrie en tant que méthode officielle du dosage des colorants du poivre rouge, a été comparée ä l ’analyse chromatographique en couches minces, développée ä l’Institut de l ’Industrie des Conserves et du Paprika. Afin d’évaluer les résultats on se servit des méthodes de la mathématique statistique. II s’est avéré que toutes les deux méthodes int leur sphere d ’application. Entre les résultats obtenus avec les deux méthodes il у a une corrélation linéaire. Les différences numériques entre les résultats sont, cependant, signifiantes, ce qui est dü, en premier lieu, aux différences des méthodes devaluation. La méthode de Benedek se préte, en vertu de sa simplicité, á la qualification repide, ne réagissant pourtant pás assez sensiblement aux changements qui puissent se produire dans la teneur en colorants. Par conséquant, il est récommendable d’utiliser la Chromatographie en couches minces pour suivre les changements de la composition des colorants caroténoídes.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1975
Kötet: 21
Szám: 4
Oldalak: pp. 195-201
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80549/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Fűszerpaprika
Megjegyzések: Bibliogr.: 199. p. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 24. 08:25
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 11:01
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80615
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet