Horváth Éva; Papp Lajos; Posta József; Banka Éva: Higanytartalom meghatározása a Hortobágyi Halgazdaság állományában. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (21) 4. pp. 215-221. (1975)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_04_215-221.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Der Quecksilbergehalt von 42 Fischmustern aus dem Bestand der Hortobägyer Fischwirtschaft wurde bestimmt. Der Quecksilbergehalt des Fischfleisches variierte sich zwischen den Werten von 0,008 bis 0,062 mg/kg, bei einem M ittelwert von 0,036 mg/kg. Die inneren Organe (Leber, Nieren) enthielten 0,008 — 0,205 mg/kg Quecksilber. Ein viel höherer Quecksilbergehalt (0,205 mg/Ig) als der Mittelwert wurde in den inneren Organen der Fischvarietät „weisser Busa” nachgewiesen. Der Quecksilbergehalt der Fischmilch und der Fischrogen war viel höher (0,032 — 0,34 mg/kg), als die in anderen Geweben gefundenen Werte. Das Wasser der Fischteiche enthielt 0,27-0,54 pg/\, während das Fischfutter 0,017 bzw. 0,009 mg/kg Quecksilber.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 1975 |
Kötet: | 21 |
Szám: | 4 |
Oldalak: | pp. 215-221 |
Nyelv: | magyar , német , orosz |
Kiadó: | Lapkiadó Vállalat |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/80549/ |
Kulcsszavak: | Higany - mérés, Élelmiszervizsgálat |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 220-221. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. aug. 24. 09:24 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 11:01 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80619 |
Tétel nézet |