Determination of iron and tin in canned meat

Uchman Waldemar; Wojciechowski Jacek; Pikul Jan: Determination of iron and tin in canned meat. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (21) 5-6. pp. 284-287. (1975)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_05-06_284-287.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_05-06_284-287.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Módszert dolgoztak ki vas és ón meghatározására húskonzervekben. A módszer lehetővé teszi mindkét fém meghatározását ugyanabban a mintábankénsavval és tömény salétromsavval végzett feltárás után, a vasat kolorimetriásan fa, a’-dipiridillel), az ónt polarográfiásan határozzák meg. Egyszerűsége és pontossága folytán a módszer alkalmas a húskonzervekben végbemenő korróziós folyamatok követésére. Eine Methode wurde zur Bestimmung des Eisen- und Zinngehaltes in Fleischkonserven entwickelt. Mittels dieser Methode kann man beide Metalle in demselben Muster unter Aufschluss mit einem Gemisch von Schwefelsäure und konzentrierter Salpetersäure bestimmen, wobei Eisen kolorimetrisch (a, a’-Dpyridyl) während Zinn polarographisch bestimmt wird. Infolge ihrer Einfachheit und Genauigkeit ist die Methode zur Nachfolgung des Ganges von korrosiven Prozessen in Fleischkonserven geeignet.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Vas és ón meghatározása húskonzervekben
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1975
Kötet: 21
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 284-287
Nyelv: magyar , angol , német , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80550/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 287. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és német nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 24. 11:07
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 11:01
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80629
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet