A butilhidroxitoluol (BHT) meghatározása étkezési sertészsírból

Selmeci György; Aczél Attila: A butilhidroxitoluol (BHT) meghatározása étkezési sertészsírból. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (21) 5-6. pp. 298-305. (1975)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_05-06_298-305.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1975_05-06_298-305.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Das Absorptionsspektrum von Butylhydroxytoluol (BHT) wurde in über verschiedene Dipolmomente verfügenden organischen Lösungsmitteln untersucht. Es wurde dabei festgestellt, dass das BHT in einigen Lösungsmitteln und in den Lösungen von einigen Fetten in organischen Lösungsmitteln ein charakteristisches Absorptionsspektrum aufweist. Eine Lösung von BHT-enthaltendem essbaren Schweinefett in Cyclohexan war zur unmittelbaren photometrischen Bestimmung des BHT-Gehaltes geeignet. Auf diesem Grund wurde eine quantitative Grenzwertmethode entwickelt. The absorption spectrum of butyl hydroxytoluene (BHT) was investigated in a number of organic solvents having different dipole moments. It was found that BHT gives a characteristic absorption spectrum in certain solvents and in the solution of fat in certain organic solvents. The cyclohexane solution of edible pig fat containing BHT proved to be suitable for the direct photometric determination of BHT. On this basis, a quantitative limit-value method was developed for BHT determination. Les auteurs ont étudié les spectres d’absorption du BHT dans des solvants organiques ä différents moments de dipöle. On a établi que dans quelques solvants et dans la solution du lard dans des solvants organiques le BHT donne des spectres d’absorpption caractéristiques. La solution au cyclohexane du lard de porc alimentaire contenant du BHT se préte, par contre, au dosage photométrique directe du BHT qui a permis aux auteurs de développer une méthode quantitative ä valeur limité.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 1975
Kötet: 21
Szám: 5-6
Oldalak: pp. 298-305
Nyelv: magyar , angol , német , francia , orosz
Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/80550/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 304. p. ; összefoglalás angol, német és francia nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. aug. 24. 11:51
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 11:01
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/80632
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet